Din anul 2003 (momentul adoptării Codului fiscal) și până în prezent, au existat peste 50 de modificări la acest cod – o medie de aproape cinci schimbări pe an. Ar merita să dezbatem din nou tema predictibilității legislative și a altor principii instituite tot de legiuitori, însă s-a scris de multe ori şi nu s-a schimbat nimic.
Așadar, să ne abatem atenția către modificările fiscale făcute publice la conferința de presă. Una dintre ele se referă la eliminarea sau reducerea penalităților de întârziere pentru obligații fiscale restante la 31 august 2011 – un aspect pozitiv pe care îl salutăm. Tot o măsură bine-venită este și modificarea plății impozitului pe salarii de la lună la trimestru pentru firmele cu venituri anuale sub 100.000 de euro și un număr mediu de maximum 3 angajați. Înțelegem că s-a modificat și ordinea de stingere a creanțelor fiscale, astfel încât contribuabilul să poată achita doar principalul.
În acest fel se evită acumularea de penalități în sarcina contribuabilului. Printre modificările la Codul de procedură fiscală, regăsim și extinderea termenului în care autoritățile fiscale sunt obligate să răspundă cererilor contribuabililor. Astfel, răspunsurile Fiscului vor întârzia cu încă 45 de zile peste cele 45 deja instituite. Dacă ați trimis o întrebare către Fisc și ați primit răspuns în 45 de zile, dați-mi voie să vă felicit: Sunteți norocos! În mod regulat, Fiscul răspunde în termen de luni sau chiar ani. În schimb, dacă acesta emite o decizie de impunere și vreți să o contestați aveți la dispoziție doar 30 de zile. Probabil că din moment ce acest termen nu s-a extins, contribuabilii sunt mulțumiți și se descurcă. Însă autoritățile fiscale nu au fost mulțumite de termenul lor, așa că l-au dublat. O altă veste bună: se elimina vestita amendă de 2% pentru declarațiile privind operațiunile intracomunitare. În sfârșit, autoritățile au recunoscut principiul proporționalității pedepsei și au remediat acest aspect. Și dacă tot vorbim de atâtea schimbări la Codul fiscal de-a lungul anilor, bănuiesc că ați auzit de intenția privind republicarea acestuia.
Însă se ivește o problemă: majoritatea modificărilor au fost adoptate de Guvern prin intermediul ordonanțelor de urgenţă, iar ordonanțele trebuie să treacă și prin Parlament (for legislativ) pentru a fi aprobate. Să sperăm că pe viitor vor fi respectate prevederile Codului fiscal măcar de către legiuitori și anume ca modificările să fie promovate o singură dată pe an și cu 6 luni înainte de intrarea acestora în vigoare (adică cel târziu în iunie).
Vlad Boeriu este manager al companiei Deloitte