În Grecia, un scandal de spionaj zguduie guvernul Mitsotakis
Inițial a fost doar un caz – interceptarea telefoanelor a doi jurnaliști – pe care guvernul grec a încercat să-l minimalizeze în ultimele luni. Acum însă este un scandal de stat. Pe 26 iulie, liderul Mișcării Socialiste Panelene (Pasok), Nikos Androulakis, a dezvăluit că și telefonul său a fost vizat de programul spion Predator.
Pe măsură ce zilele trec și apar dezvăluiri în mass-media de investigații grecești – Inside Story, Reporters United, Journal of Editors (Efsyn) și Solomon – guvernul Mitsotakis se află din ce în ce mai încolțit. Vineri, 5 august, secretarul general al cabinetului premierului, care este și nepotul acestuia, Grigoris Dimitriadis, a demisionat, urmat de Panagiotis Kontoleon, directorul serviciilor de informații (EYP), conform lemonde.fr
Audiat cu ușile închise în Parlament pe 29 iulie, acesta din urmă a recunoscut că a interceptat convorbirile a doi jurnaliști de investigație greci. „Mai mulți deputați mi-au confirmat că am fost monitorizat de serviciile secrete grecești în timpul unei investigații privind un copil sirian închis într-un centru de detenție de pe insula Kos. Serviciile secrete au invocat ca justificare motive de securitate națională în urma tensiunilor cu Turcia din martie 2020 și a încercării Ankarei de a instrumentaliza problema migrației pentru a pune presiune asupra Greciei”, relatează jurnalistul Stavros Malichudis.
Mass media, date în judecată
La scurt timp după alegerea sa în 2019, premierul conservator Kyriakos Mitsotakis a plasat serviciile de informații direct sub egida sa. Grigoris Dimitriadis și-a depus demisia după publicarea unei anchete realizate de către mass-media de investigații Reporters United și Efsyn, care stabilea legături între acest apropiat al lui Mitsotakis și Felix Bitzios, director adjunct al Intellexa, compania care vinde programe-spion Predator în Grecia.
Potrivit biroului de presă al premierului, demisia lui Dimitriadis se datorează „climatului de toxicitate care s-a dezvoltat în jurul persoanei sale și demonizarea acestuia de către o parte a presei”. Grigoris Dimitriadis a inițiat și un proces civil împotriva presei din spatele dezvăluirilor și chiar împotriva lui Thanasis Koukakis, un jurnalist care dezvăluise mai multe cazuri de corupție și care fusese vizat de software-ul Predator.
„Sunt atacat doar pentru că am distribuit articole despre caz pe Twitter. La patru luni de la confirmarea supravegherii mele de către software-ul spion în urma analizelor efectuate de Citizen Lab de la Universitatea din Toronto, guvernul a continuat să nege și să minimalizeze subiectul. Acest lucru este îngrijorător pentru statul de drept în Grecia, iar Uniunea Europeană trebuie să ia situația în serios”, a declarat Thanasis Koukakis pentru Le Monde.
Pavol Szalai, șeful biroului UE-Balcani al Reporteri fără Frontiere, este de luni de zile îngrijorat de deteriorarea libertății presei în Grecia. „Alegerea de a-l urmări pe Thanasis Koukakis și pe jurnaliştii care au investigat supravegherea a cărei victimă a fost el, mai degrabă decât să încerce să facă lumină asupra acestei supravegheri, este deplorabilă”, subliniază el.
Grecia ocupă locul 108 din 180 de țări în clasamentul mondial al libertății presei stabilit de Reporteri fără Frontiere în 2022, cel mai jos nivel din UE.
Un „Watergate” grec
În cele trei cazuri de spionaj prin mijloace tradiționale sau prin intermediul programelor spion, guvernul elen a exclus „orice implicare a statului”. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Yiannis Economou, a spus că „se presupune că unii indivizi” au folosit softul Predator în Grecia. Dezvoltat de Cytrox, o companie cu sediul în Macedonia de Nord – țară care se învecinează cu Grecia, dar care nu respectă legislația europeană – acest software permite, odată infectat telefonul, înregistrarea de mesaje și de apeluri, inclusiv cele de pe aplicații criptate, și obține acces la parole, foldere sau la istoricul web al țintei.
Potrivit presei online Inside Story, au fost create cel puțin patruzeci și trei de site-uri web false asemănătoare cu unele binecunoscute din Grecia, iar atunci când persoana vizată dă clic pe site, telefonul este infectat. Thanasis Koukakis explică, de exemplu, că a primit un SMS – „Thanasis, ai citit asta?” – însoțit de un link către un site a cărui adresă semăna, cu mici excepții, cu cea a unei publicații de știri pentru care lucra el. Predator este comercializat în Grecia de Intellexa, al cărei CEO este Tal Dilian, un fost agent al serviciilor secrete israeliene. Costul acestui program, de 14 milioane de euro, face imposibilă achiziționarea lui de către persoane fizice sau firme mici.
„Watergate elen” sau „Kyriakosgate”, așa cum au numit-o unele mass-media, zguduie în continuare scena politică grecească. Pentru europarlamentarul socialist Nikos Androulakis, „trebuie să protejăm drepturile omului și libertățile cetățenilor greci. Astăzi este un moment al adevărului pentru cei a căror aroganță și sentiment de impunitate îi fac capabili de orice.”
Liderul principalului partid de opoziție, Syriza (stânga radicală), Alexis Tsipras, i-a cerut lui Mitsotakis ”să explice poporului grec propriul său „Watergate”. Este o chestiune de democrație”. „În orice țară europeană democratică, o astfel de afacere de supraveghere, care implică cel puțin un lider de partid politic și un jurnalist, ar fi fost de neconceput și ar fi dus deja la demisia guvernului”, a mai spus Tsipras.
Luni, 8 august, Kyriakos Mitsotakis urma să se adreseze Parlamentului.