in luna recent icheiata, prin sistemul electronic de tranzactionare al Bursei din Sibiu au fost realizate, de asemenea, 9.026 de contracte futures care au avut un volum de 143,7 miliarde lei, multe din ele cu scadenta anul viitor.
Joi, 16 noiembrie, i piata la termen de la Sibiu au fost tranzactionate primele 500 de contracte pe raportul leu/dolar cu scadenta i data de 31 ianuarie 2000, la un pret de 27.800 lei, ceea ce presupune o depreciere a monedei nationale, fata de data de 31 decembrie 1999, de peste 52%. „A fost o operatiune clasica de hedging, declara un broker sibian. Chiar daca Fitch IBCA imbunatatise calificativele Rominiei de la B- la B pentru datoria pe termen lung i moneda nationala si i valuta, hedgerii au dorit sa isi protejeze operatiunile de comert exterior, i asteptarea rezultatelor alegerilor”, a icheiat brokerul.
„in privinta contractului leu/dolar cu scadenta lunara, acesta a debutat fara multa agitatie, precizeaza Darius Cipariu de la agentia de brokeraj Cibinium. Ca urmare, cotatia futures a dolarului s-a plasat ica de la iceputul lui noiembrie la peste 700 de lei peste cursul spot, anticipindu-se o depreciere lunara a monedei nationale de 2,8%. Chiar daca anticiparile operatorilor sibieni au fost mai mari cu circa un procent fata de valoarea rezultata pe piata spot, nu trebuie uitat faptul ca ritmul de depreciere zilnic a leului a fost de aproximativ 25 de unitati, ca urmare a interventiilor repetate ale BNR, itr-o luna i care dolarul se afla, de obicei, pe un trend crescator”, a icheiat Cipariu. Pe acest fond, speculatiile nu s-au dovedit foarte profitabile, itrucit dupa primele sedinte ale lunii i care s-au efectuat unele corectii ale pretului futures, piata s-a stabilizat i jurul valorilor de 25.400 – 25.500 lei/dolar.
Dolarul e cotat la 26.388 lei pentru 31 decembrie
Mult mai cautate au fost, i noiembrie, contractele cu scadenta la sfirsitul anului, i special pentru operatiunile de hedging, stiut fiind ca decembrie determina o crestere a riscului valutar. La iceputul lunii majoritatea contractelor au fost tranzactionate la un pret de 26.950 lei, cu aproape 2.000 de unitati peste cursul spot. Spre finalul lui noiembrie, pretul s-a dovedit foarte nefavorabil pentru cumparatori, dolarul coborind la 26.388 lei, i conditiile i care deprecierea monedei nationale a continuat sa fie controlata de banca centrala. in opinia lui Darius Cipariu de la Cibinium Financial Group, „singurele temeri i ceea ce priveste o dereglare a ritmului zilnic de depreciere impus de la sfirsitul lunii octombrie de BNR se pot datora unui rezultat mai putin anticipat i turul al doilea al alegerilor prezidentiale, care ar putea determina atit serioase rezerve din partea institutiilor financiare internationale de a continua programele de finantare externa a Rominiei, cit si o reducere a investitiilor straine i economia romineasca, ceea ce ar avea drept consecinta o diminuare a ofertei de valuta pe piata interna. Trebuie luata i calcul, de asemenea, posibilitatea unor retrageri masive de valuta din partea firmelor care activeaza deja i Rominia, ceea ce ar crea o presiune imediata asupra cursului. Totusi,
cursul dolarului pentru sfirsitul anului este de asteptat sa nu depaseasca pragul de 26.500 lei”.
Joi, 30 noiembrie, pretul de cotare al euro a fost stabilit la bursa din Sibiu la 23.500 lei, i scadere cu circa 100 de unitati fata de tranzactiile anterioare. Operatorii sibieni mizeaza pe o revenire i forta a monedei europene la sfirsitul anului, asa cum o arata si optiunile tranzactionate i piata sibiana specializata. Daca la iceputul lunii optiunile CALL s-au tranzactionat la un pret de exercitare de 24.150 lei, cu o prima de 50.000 lei, i zilele de 27 si 28 noiembrie acestea s-au realizat la un pret de 23.700 lei, primele fiind cuprinse itre 250.000 si 500.000 lei/optiune, i timp ce optiunile PUT s-au tranzactionat la un pret de 24.150 lei, cu o prima de 1.100 lei/optiune.
Una dintre cele mai spectaculoase zile de tranzactionare ale lunii trecute a fost cea din 29 noiembrie, cind au fost realizate 1.760 contracte cu scadenta la sfirsitul lunii februarie 2001. Pretul de cotare al monedei unice europene a fost stabilit la 25.499 lei.
Ca si i lunile anterioare, cea mai lichida dintre pietele futures ale BMFMS a fost cea a paritatii euro/dolar, cu un procentaj de 58% din numarul total al contractelor realizate. Au fost iregistrate tranzactii pentru scadentele noiembrie, decembrie, ianuarie si februarie. Cel mai tranzactionat activ a fost contractul scadent la o luna, desi tergiversarile procesului electoral din Statele Unite au impiedicat itr-o buna masura conturarea unui trend al paritatii euro/dolar i cea mai mare parte a lui noiembrie, spreadul fiind cuprins itre 0,84 si 0,86 euro/dolari. Aceste evenimente au dat peste cap planurile de tranzactionare ale multor speculatori pe pozitii, isa au favorizat speculatiile pe termen scurt, intra – day sau la doua – trei zile. Catre finalul lunii, euro a reusit sa recupereze 200 de puncte i fata dolarului atingind, i 30 noiembrie, un maxim de 87 centi.
Se mizeaza pe cresterea euro
Pentru luna decembrie, estimarile conduc spre o continuare a trendului ascendent al euro catre 0,88 dolari si chiar mai mult, ceea ce ar putea determina intensificarea operatiunilor speculative pe paritate, dar si o crestere a interesului operatorilor pentru contractul leu/euro. Contractele pentru cea mai idepartata scadenta (28 februarie 2001) au fost tranzactionate la pretul de 0,92 euro/dolar.
Pe parcursul lunii noiembrie, interesul operatorilor de la bursa bucuresteana s-a idreptat doar catre activul „Dolar BRM”. Numarul zilnic de contracte nu a fost foarte mare, valoarea totala de tranzactionare a contractelor cu scadenta i 30 noiembrie fiind de 8,17 miliarde lei, dupa ichiderea tuturor pozitiilor ramase deschise, dintr-un numar de 322 de contracte.
Pentru scadenta din data de 22 decembrie, contractul „Dolar BRM” a fost cotat i data de 30 noiembrie la 25.900 lei, i scadere cu 50 de unitati fata de pretul stabilit de Casa de Clearing a BRM, fiind deschise pentru aceasta data un numar de 30 de pozitii. Pentru celelalte contracte futures cu scadenta i luna decembrie, preturile de deschidere stabilite de BRM sunt de: 22.540 lei pentru contractul „Euro BRM”, 0,87 pentru contractul „Euro-USD BRM” si 52% pentru contractul „BUBOR 3 BRM”.
in ianuarie 2001 dolarul va urca pini la 27.800 lei
7 decembrie 2000, 12:00
Ultima modificare în 7 decembrie 2000, 14:00
in luna recent icheiata, prin sistemul electronic de tranzactionare al Bursei din Sibiu au fost realizate, de asemenea, 9.026 de contracte futures care au avut un volum de 143,7 miliarde lei, multe din ele cu scadenta anul viitor.Joi, 16 noiembrie, i piata la termen de la Sibiu au fost tranzactionate primele 500 de contracte pe raportul leu/dolar cu scadenta i data de 31 ianuarie 2000, la un pret de 27.800 lei, ceea ce presupune o depreciere a monedei nationale, fata de data de 31 decembrie 1999
Etichete: arhiva,
cost of capital,
costul capitalului,
noiembrie,
scadenta
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook