"În baza obiectivelor asumate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne pentru acest an pe linia creşterii siguranţei la frontiere, structurile MAI au intensificat în lunile ianuarie şi februarie măsurile şi acţiunile de prevenire şi combatere a criminalităţi transfrontaliere, precum şi de gestionare eficientă a migraţiei ilegale. Nivelul de securitate la frontiere este unul superior, în condiţiile creşterii traficului de persoane şi mijloace de transport în punctele de trecere a frontierei", informează Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
De asemenea, potrivit sursei citate, ca urmare a acţiunilor desfăşurate, a crescut cu 44% numărul cetăţenilor străini depistaţi în momentul trecerii ilegale a frontierei. Totodată, comparativ cu 2016, numărul de cetăţeni străini cărora nu le-a fost permisă intrarea în România rămâne relativ constant. Totuşi, pe acest palier au fost înregistrate creşteri la frontiera cu Ucraina cu peste 50% (de la 140 la 211), Moldova cu cca. 72% (de la 110 la 189) şi Bulgaria cu aproape 34% (de la 62 la 83).
"În conformitate cu obligaţiile asumate de ţara noastră în calitate de stat membru UE, o atenţie deosebită a fost acordată implementării politicilor europene privind migraţia şi azilul, desfăşurării de acţiuni pentru depistarea migranţilor care trec ilegal frontiera de stat şi a străinilor cu şedere ilegală pe teritoriul ţării noastre", mai arată MAI.
În plus, în condiţiile identificării cu peste 30% mai multe grupuri de migranţi, se constată creşterea atât a numărului facilitatorilor (de aproximativ 6 ori, +53), cât şi a cetăţenilor străini cu rol de 'călăuză' (de aproximativ 3 ori, +12), precizează MAI.
Pe de altă parte, pentru gestionarea problematicii pe linia migraţiei ilegale au fost desfăşurate 413 acţiuni de control şi de combatere a şederii ilegale pe teritoriul României. Astfel, au fost depistaţi cu peste 30% mai mulţi cetăţeni străini cu şedere ilegală pe teritoriul naţional şi au fost îndepărtaţi sub escortă cu 45% mai mulţi străini, comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Potrivit MAI, în urma măsurilor luate de combatere a infracţionalităţii în zona frontierei, în perioada menţionată s-a înregistrat şi o evoluţie descendentă a numărului faptelor penale sesizate, în scădere cu 21%, dar şi a celor de natură contravenţională, în scădere cu 24%, faţă de perioada similară a anului trecut. Cea mai mare scădere a înregistrat infracţionalitatea la graniţa cu Ucraina. (Sursa: Agerpres)