Războiul nedeclarat dintre Israel și grupările islamice Hamas și Jihadul Islamic a intrat în a doua săptămână, soldându-se cu peste 200 de morți, 1.300 de răniți și 40.000 de strămutați în Fâșia Gaza, 10 în Israel și 22 de morți în Cisiordania, ca urmare a confruntărilor dintre protestatari și militarii israelieni. Mai rău, conflictul continuă fără a i se întrezări sfârşitul. În primele ore ale zilei de luni, forțele aeriene israeliene au efectuat din nou zeci de atacuri, în timp ce din Gaza erau lansate rachete – peste 3.200 de la începutul ostilităților.
Administrația Biden afirmă că lucrează la o soluție, însă tot mai multe voci democrate îl critică
Primul-ministru israelian, Benjamin Netanyahu, care a primit „solidaritate” din partea cancelarului german, Angela Merkel, și-a văzut cel mai puternic aliat, Statele Unite, blocând o declarație comună a Consiliului de Securitate a Națiunilor Unite pentru a treia oară în decurs de o săptămână. Întrucât Consiliul nu se poate pronunţa ca urmare a dreptului de veto american, Adunarea Generală a ONU va organiza joi o dezbatere asupra conflictului israeliano-palestinian. Dar pe măsură ce ostilitățile avansează, în tabăra democrată se ridică mai multe voci împotriva sprijinului lipsit de spirit critic faţă de Tel Aviv.
Un text redactat de către China, Tunisia și Norvegia în Consiliul de Securitate făcea apel la „detensionarea situației, la încetarea violenței și la respectarea dreptului internațional umanitar, inclusiv cu privire la protecția civililor, în special a copiilor” și a fost supus votului luni, însă Statele Unite au indicat că „în momentul de faţă nu ar putea susține o manifestare” a Consiliului de Securitate, a declarat un diplomat pentru AFP. Documentul exprima, de asemenea, o „îngrijorare serioasă” faţă de posibila expulzare a unor familii palestiniene din casele lor din Ierusalimul de Est, opunându-se „acțiunilor unilaterale” care ar putea spori și mai mult tensiunile, scrie Diário de Notícias.
Administrația președintelui Joe Biden afirmă că lucrează la o soluție, arată spre trimisul în regiune și susține că o declarație a Națiunilor Unite ar putea avea un efect contrar. Un argument care nu este concludent. „Nu facem decât să solicităm Statelor Unite să susţină o declarație a Consiliului de Securitate care să afirme, practic, lucruri similare care sunt spuse bilateral de către Washington”, a declarat un diplomat pentru AFP.
Cec în alb
„Cecul în alb diplomatic destinat statului Israel” dat de administrații succesive – după cum spune Jeremy Ben-Ami, președintele grupului J Street (pro-israelian și în favoarea unei soluții pașnice) – începe să fie pus la îndoială de un număr tot mai mare de democrați. Nu este vorba doar despre senatorul și fostul candidat la preşedinţie Bernie Sanders sau de reprezentanta Alexandria Ocasio-Cortez. Duminică, 27 de senatori democrați au făcut apel la un armistițiu imediat, o declarație similară celei blocate de Washington în Consiliul de Securitate al ONU.
Acuzat de președintele turc Recep Tayyip Erdogan că ar avea „mâinile pătate de sânge” și întrebat de ziarişti dacă își va alătura glasul de cel al multor altora pentru a lansa un apel la încetarea focului, Joe Biden a declarat că va discuta din nou cu Netanyahu luni seară.
Shibley Telhami, politolog de origine palestiniană, nu speră ca administrația să-şi schimbe paradigma. „În ceea ce privește problemele sociale și rasiale, Biden a evoluat de-a lungul anilor, mai aproape de alegătorii săi democrați. În ceea ce privește tema Israel-Palestina, s-a produs un regres către o altă eră a culturii politice democrată, deconectat de mediul în cur de schimbare și de mediul electoral democra care l-a ales”, a apreciat profesorul de la Universitatea Maryland într-o declarație pentru cotidianul „Washington Post”.
Netanyahu: Va dura o vreme campania împotriva organizațiilor teroriste
Pe teren, ordinele sunt a continua. Chiar aşa a declarat Netanyahu la sfârșitul zilei de luni, elogiind atacurile în care „un alt comandant important al Jihadului Islamic a fost eliminat, a lovit o unitate navală a Hamas și continuă să atace rețeaua de tuneluri subterane ale Hamas alături de alte ținte”.
În ajun, primul-ministru interimar a declarat la televiziune că „va dura o vreme campania împotriva organizațiilor teroriste”.
Armata Israelului a declarat că a lovit casele a nouă comandanți „de rang înalt” ai Hamas în cursul nopţii, deși nu a oferit detalii cu privire la vreo victimă. Cu o zi înainte, casa lui Yahya Sinwar, șeful aripii politice a grupării islamice, fusese bombardată.