În aprilie 2020, luna măsurilor de restricție pentru criza de coronavirus, 274.000 de persoane și-au pierdut locul de muncă, remarcă Institutul Național de Statistică din Italia (ISTAT), vorbind despre o „scădere importantă”.
Efectul stării de urgență pentru COVID-19 pe piața forței de muncă „apare decisiv mai accentuat față de martie”, explică ISTAT.
”Creștere puternică a inactivității”
„Ocuparea forței de muncă a înregistrat o scădere de aproape 300.000 de unități, ceea ce în cele două luni a dus la o scădere totală de 400.000 de angajați și un punct procentual în rata ocupării forței de muncă”, este subliniat în comentariul care însoțește estimările.
Persoanele inactive, care nu au și nici nu își caută un loc de muncă, în aprilie, luna închiderii totale, cresc cu 746.000 de unități.
Institutul Național de Statistică vorbește despre „o ulterioară creștere puternică a inactivității”. În aprilie, rata șomajului a scăzut la 6,3% față de 8,0% din martie, informează ISTAT. Este vorba despre procentul minim înregistrat din noiembrie 2007.
Efectul blocării cântărește cu 484.000 de persoane mai puține care sunt în căutarea unui loc de muncă (-23,9% față de martie). Numărul șomerilor, mai exact cei care caută un loc de muncă, scade la 1.543.000, precizează ANSA.
Italia și-a redeschis miercuri granițele pentru turiștii europeni, după o lungă perioadă de izolare.
„Ţara revine la viaţă”,
a concluzionat ministrul Afacerilor Regionale, Francesco Boccia, în condiţiile în care au fost reluate zborurile internaţionale pe aeroporturile din trei mari oraşe: Roma, Milano şi Napoli.
Tot miercuri au fost reluate deplasările libere între cele 20 de regiuni ale Italiei, de la nord şi până în sudul peninsulei, o măsură aşteptată cu nerăbdare de italieni.
Magazinele, cafenelele şi restaurantele au fost redeschise, precum şi majoritatea monumentelor şi site-urilor turistice: Basilica Sfântul Petru, Colosseumul din Roma, ruinele din Pompei, turnul din Pisa, catedralele din Milano şi Florenţa, muzeele din Vatican etc.
În timp ce pandemia de coronavirus pare a fi ţinută sub control, Italia trebuie să facă faţă, în prezent, celei mai grave recesiuni de după cel de-al doilea război mondial şi are nevoie disperată de revenirea turiştilor, având în vedere că sectorul turismului este responsabil pentru 13% din Produsul Intern Brut.