De la începutul invaziei militare ruse în Ucraina, țara a pierdut 20% dintre cetățeni, care au fugit din calea războiului și s-au refugiat fie în statele vecine, fie în Occident.
Circa 20% din populaţia Ucrainei au părăsit ţara de la începutul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, la 24 februarie, a anunțat, miercuri, 14 decembrie, comisarul pentru drepturile omului din Rada ucraineană (n. red. legislativul ucrainean), Dmitro Lubineţ, citat de publicația EFE.
În jur de 4,9 milioane de cetățeni ucraineni au fost strămutaţi la nivel intern
Într-o intervenţie avută în prezența presei, preşedintele Comisiei pentru Drepturile Omului din parlamentul ucrainean a anunțat că circa 7,9 milioane de cetăţeni din cei aproximativ 41 de milioane de locuitori pe care îi avea Ucraina la sfârşitul anului trecut au părărsit ţară. „Şapte milioane şi nouă sute de mii de persoane au ieşit din ţară în căutarea unui refugiu în străinătate, ceea ce reprezintă 20% din populaţia ţării noastre.”, a conchis oficialul ucrainean.
În același timp, 4,9 milioane de cetățeni ucraineni au fost strămutaţi la nivel intern din cauza ostilităţilor ruse în Ucraina, iar dintre aceştia, se estimează că o treime sunt pensionari şi persoane cu handicap, a mai adăugat preşedintele Comisiei pentru Drepturile Omului. În pofida numărului care este în creştere a refugiaţilor şi a persoanelor care se relochează, Dmitro Lubineţ a afirmat că cel puţin 13 milioane de persoane continuă să trăiască în teritoriile aflate sub ocupaţie rusă sau în zonele unde au loc lupte masive între forțele de ordine ale celor două state vecine.
Președintele CESE, despre integrarea refugiaților în spațiul european
Christa Schweng, președintele Comitetului Economic și Social European (CESE), s-a întâlnit la data de 10 noiembrie cu reprezentanții Asociației Ateliere Fără Frontiere (AFF) din București cu scopul de a discuta despre integrarea refugiaților în spațiul social românesc.
La întrebarea despre care este viziunea Uniunii Europene cu privire la integrarea refugiaților pe termen lung în spațiul european, Christa Schweng a declarat următoarele: „Eu cred că foarte multe lucruri depind de ce vor să facă ei. Mă refer la faptul că nu poți forța pe nimeni să stea în țara ta, nu avem dreptul să facem acest lucru. Însă ce putem face este să le creăm posibilități, să le punem la dispoziție locuri de muncă și să le arătăm că putem să-i sprijinim.”, a declarat oficialul european în exclusivitate pentru Capital România.
În plus, referindu-se la agresiunea rusească împotriva Ucrainei, Christa Schweng a subliniat faptul că „trebuie să acționăm solidar împotriva acestei agresiunii, ci nu unul împotriva altuia. (…) Aceasta este unica soluție prin care putem face față agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Consider că solidaritatea este unul dintre masejele importante pe care trebuie să-l vociferăm.”, a conchis oficialul CESE.