Agentia Nationala pentru Locuinte, in care si-au pus speranta multi romani fara case, va pune la dispozitie 700.000 de formulare de inscriere, incepand cu 15 septembrie. Cum agentia are un singur sediu la nivelul intregii tari, distribuirea si colectarea chestionarelor, precum si prelucrarea ulterioara a datelor se vor face prin intermediul Postei Romane. Abia apoi ANL va lua la rand toate aceste formulare, care vor contura cererea din partea populatiei, si le va trece printr-o grila de punctare, ca la scoala. Liviu Georgescu, directorul ANL, sustine ca solvabilitatea va fi „proba eliminatorie”. In final, vor fi selectati cei admisi, ceilalti ramanand in asteptare. La calcularea posibilitatii de rambursare a creditului se va tine cont de veniturile solicitantului, ale sotiei (sotului), declarate in aceasta prima faza pe proprie raspundere, precum si ale altor persoane, care vor sa plateasca solidar pentru acoperirea ratei. Pentru cei care vor primi unda verde pentru credit, aceste sume vor fi verificate ulterior prin metode proprii de catre banca acrediata sa lucreze cu ANL, BCR, si care va emite un certificat de solvabilitate. Numai cu el in buzunar, clientul va trece la semnarea unui contract.
La toate celelalte capitole – finantare, conditii de acordare a creditelor (dobanda, avans, rata lunara), preturi ale caselor – ANL nu are inca raspunsuri clare. Aproape toate datele pe care Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului le-a dat publicitatii luna de luna, din iunie anul trecut, de cand Parlamentul a aprobat Legea privind infintarea ANL, si pana acum, sunt puse sub semnul intrebarii. Nicolae Noica, ministrul MLPAT, a promis in repetate randuri apartamente de trei camere la un pret ferm de 240 milioane de lei, cu un credit pe 25 de ani, cu dobanda mai mica decat cea de pe piata si cu un avans de 20%, cu termenul ferm de primire a locuintei, de noua luni de la depunerea avansului.
Liviu Georgescu, directorul ANL, declara acum ca estimarea costurilor caselor, a termenelor de contractare si de executie este o loterie. Totul depinde de rezultatul licitatiei internationale de oferte privind creditul de 300 milioane de dolari, garantat de stat. Pe acesti bani se bazeaza, in principal, programul ANL, pentru inceput fiind exclusa emisiunea de obligatiuni. 29 octombrie este termenul de depunere a caietelor de sarcini. Castigatorul va fi cel care va aduce solutia optima de finantare si reteta de construire a locuintelor. Numai atunci se vor sti raspunsurile privind datele tehnice ale derularii creditelor, cine le va construi si cu cat.