Ministerul Afacerilor Externe a alocat, in 2005, peste 1,8 milioane euro pentru intretinerea sediilor institutelor culturale din strainatate. Suma este imensa in raport cu cele aproximativ 200.000 de euro date de statul roman acestor institutii pentru derularea de programe culturale in marile capitale europene.

Institutul Cultural Roman (ICR) din Berlin a avut in 2005 cheltuieli administrative de peste 240 mii de euro, jumatate din aceasta suma fiind acordata doar pentru plata chiriei. Iar cheltuielile de personal au fost in numar de 72 de mii euro. Pe langa aceaste sume, institutul a primit si fonduri pentru derularea de programe culturale care, puse cap la cap, nu au depasit 40 mii de euro.
De plata tuturor cheltuielilor administrative pentru institutiile culturale din strainatate se ocupa Ministerul Afacerilor Externe, intregul buget fiind acoperit din banii publici. Potrivit legislatiei in vigoare, Institutul Cultural Roman gestioneaza doar fondurile alocate programelor desfasurate de catre reprezentantii sai in strainatate. Bugetele foarte mici ale acestor programe reflecta, conform reprezentantilor ICR, un grad mare de ineficienta a cheltuielilor administrative si o vizibilitate foarte redusa a culturii romanesti in capitalele europene.


De altfel, cele mai mari cheltuieli inregistrate de institutele din strainatate au vizat plata salariilor si a chiriilor, cu toate ca multe dintre cladiri sunt in proprietatea statului roman. “In activitatea culturala, sunt implicate mai multe moase, unele mai sarace, altele mai bogate. Ministerul Afacerilor Externe e o moasa bogata, din moment ce isi permite sa dea la Berlin chirii de zeci de mii de euro pe luna, iar noi nu putem plati mai mult de 1.000 de euro pe un proiect. Nu spun ca sunt chirii aberante, se pare ca este o cladire foarte frumoasa acolo, dar daca dorim sa fie si eficienta, trebuie sa avem bani si pentru proiecte culturale, nu numai pentru protocol”, a spus Mircea Mihaies, vicepresedintele Institutului Cultural Roman din Bucuresti.


Suma acordata Institutului Cultural Roman din Paris pentru proiecte culturale a fost tot de 40 mii de euro, in timp ce cheltuielile materiale si de personal au depasit 160 mii de euro. Activitatea culturala a fost aproape inexistenta, cat despre o imbunatatire a imaginii Romaniei in Paris, nici nu poate fi vorba. “La Paris, ineficienta programelor de acolo in 2005, are o explicatie mai trista, deoarece numirea directorului Virgil Tanase a fost facuta pe criterii politice. S-a facut un cadou de genul “Du-te si dormi patru ani la Paris!”, efectele fiind dezastruoase”, a spus Mihaies.


Cat priveste Londra, cu exceptia concertelor Romania in Advent, organizate de catre ICR Bucuresti in decembrie 2005, nu s-au primit fonduri pentru organizarea vreunui alt proiect, ci doar pentru cheltuieli salariale si de intretinere a cladirii. “Desi a fost inaugurat in septembrie 2004, ICR Londra nu are director, nici personal sau buget. Activitatea s-a desfasurat exclusiv prin eforturile ambasadei”, a declarat Sanziana Dragos, director adjunct al Institutului Cultural din Londra.
Din punctul de vedere al MAE, vina o poarta “vechea conducere” care a gestionat prost banii. “Am pornit in 2005 cu un buget aprobat in 2004, asa ca nu am avut ce face. Acum, ne straduim sa imbunatatim raportul chletuieli administrative-programe culturale. Scopul nu e sa platim numai chirii sau salarii la nivel de personal diplomatic si sa asiguram cheltuieli de protocol, ci sa avem activitati culturale de impact”, a spus Valentin Naumescu, ministru secretar de stat in MAE.


Chiar daca statul roman nu plateste chirii pentru sediile institutelor din Roma, Venetia, Londra, New York, si Praga, MAE a alocat in 2005 sume importante pentru administrarea lor. Sediul din Praga a costat aproximativ 60 de mii de euro, suma platita din bani publici. Din pacate, activitatea culturala a lasat mult de dorit, in urma unei evaluari facute de catre ICR si MAE, directorul institutului din Praga alegandu-se cu un calificativ “nesatisfacator”.


“Trebuie sa fim constienti ca aceste institutii folosesc resurse publice, asa ca trebuie o responsabilitate mai mare fata de fiecare ban”, a mai precizat Valentin Naumescu. “Sumele primite de la MAE sunt speculate bine de catre directorii institutelor, evident, in propria lor favoare”, a comentat Mircea Mihaies. Bugetul Institutului Cultural Roman pe 2006 s-a dublat fata de anul trecut, fiind de 200 de miliarde lei. Din aceasta suma, pentru institutele din strainatate sunt prevazute numai aproximativ 30 de miliarde lei doar pentru programe culturale. Majoritatea proiectelor culturale pentru anul acesta au fost elaborate de catre ICR Bucuresti.


“Prin programele din 2006, vrem sa realizam o injectie de imagine acolo unde, politic, ne confruntam cu un deficit in acest sens. Ma refer la Austria, pentru ca este vorba de presedintia austriaca a UE, la Berlin si Londra, capitale unde impactul Romaniei trebuie sa fie mai mare”, a spus Valentin Naumescu.


Cat priveste cheltuielile administrative, acestea vor creste si ele odata cu infiintarea centrelor culturale din Madrid, Stockholm, Varsovia, Kiev si Chisinau.

600 mii euro doar pentru plata salariilor

Sumele acordate institutelor culturale din strainatate pentru programele culturale au fost de trei ori mai mici fata de cheltuielile pentru plata personalului.



Scopul institutelor culturale din strainatate nu e numai sa primeasca bani pentru chirii sau salarii, ci sa aiba activitati culturale de impact.

Valentin Naumescu,

ministru secretar de stat in MAE

ICR si-a dublat bugetul anul acesta

• Institutul Cultural Roman va acorda anul acesta peste 800.000 de euro institutelor din strainatate, adica 25,6% din suma totala alocata acestuia.

• In functie de proiectele propuse, de marimea si potentialul fiecarui institut, acestea vor primi sume cuprinse intre 50 si 70.000 de euro. Astfel, institutele din Roma, Venetia, Berlin, Londra, New York, Paris si Tel Aviv au prevazute sume de pana la 70 de mii de euro, iar cele din Budapesta, Madrid, Roma, Stockholm si Viena au doar 55 de mii de euro.

• Cele mai mici bugete vor fi alocate institutelor din Instanbul si Praga, respectiv de 50 de mii euro fiecare.

• Potrivit reprezentantilor ICR, directorii institutelor din strainatate sunt responsabili de gasirea unor cofinantari pentru actiunile culturale desfasurate acolo.