Europa înregistrează anual 600.000 de cazuri noi, iar în ţară noastră, peste 6.000 de femei sunt diagnosticate cu această boală în fiecare an. Simpozionul organizat în Capitală  a încercat să identifice cât mai multe alternative , tehnologii şi proceduri de ultimă generaţie prin care atât diagnosticarea cât şi tratarea cazurilor de tumori mamare în special, să reducă cât mai mult riscurile la care sunt expuse femeile din întreaga lume.

„Incidenta cancerului de san este din ce în ce mai mare. În România, sunt diagnosticate anual aproximativ 6.000 de femei cu această boală. Aceasta reprezintă doar vârful icebergului în ceea ce priveşte incidenţă bolilor mamare non-maligne, acestea fiind de zece ori mai frecvente decât cazurile de cancer mamar“ a declarat medical Ioan Stoian.

„Totodată stabilirea unui algoritm de diagnostic şi tratament este benefic şi pentru medic şi pentru paciente.“, a ţinut să precizeze Stoian. Cancerul de sân poate fi vindecat în proporţie de 94%. Statisticile arată că, în lume, la fiecare 3 minute, o femeie află că are cancer la sân, iar una din opt femei riscă să dezvolte o astfel de afecţiune. Din nefericire, cancerul de sân reprezintă în continuare o problemă majoră de sănătate publică pentru Uniunea Europeană având o incidenţă de aproximativ 109/100.000 femei/an şi o mortalitate de aproximativ 38/100.000 femei/an.

Incidenţa cancerului de sân a crescut lent,dar continuu în ultimii ani. Orice femeie poate lua parte activ la depistarea cancerului de sân prin autoexaminare (70% dintre cazurile de cancer mamar sunt descoperite prin autoexaminare), examinarea clinică periodică efectuată de medic şi mamografii screening (în special, pentru femeile cu vârsta peste 40 de ani, la un interval de unul sau doi ani, după cum recomandă medicul şi anual pentru femeile cu vârstă peste 50 de ani).

Mamografia de screening reduce mortalitatea cu 25-30% la femeile de 50 de ani şi cu 18% la femeile peste 40 de ani; previne apariţia metastazelor prin diagnostic şi tratament precoce. Descoperit în faza incipientă (stadiul 0 sau 1), cancerul de sân poate fi vindecat în proporţie de 94%.