În mai 2024, preţurile mondiale la alimente au crescut pentru a treia lună consecutiv

Cum au evoluat preţurile mondiale la alimente în ultima lună? În mai 2024, indicele global al prețurilor produselor alimentare a crescut pentru a treia lună consecutiv din cauza majorării prețurilor la cereale și produse lactate. Scumpirile de preț au compensat, totuși, scăderile prețurilor la zahăr și uleiuri vegetale, conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură. Ea măsoară modificările de prețuri pentru un coș de alimente compus din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.

În mai 2024, indicele global al prețurilor produselor alimentare a atins o medie de 120,4 puncte, marcând o creștere de 0,9%, comparativ cu nivelul din aprilie 2024. Totuși, valoarea din mai 2024 este cu 3,4% mai mică decât cea înregistrată în mai 2023 și cu 24,9% sub vârful atins în martie 2022.

Creșterea din mai 2024 a fost determinată de un avans de 6,3% al prețurilor la cereale. Creșterea prețurilor globale la grâu reflectă îngrijorările legate de condițiile nefavorabile pentru culturile de grâu, ce vor reduce recoltele din 2024 în principalele zone producătoare, inclusiv părți din America de Nord, Europa și regiunea Mării Negre.

Produsele lactate s-au scumpit cu 1,8%

Prețurile produselor lactate au crescut cu 1,8% din cauza cererii crescute din partea sectorului de retail și al serviciilor alimentare înaintea vacanțelor de vară și a așteptărilor pieței că producția de lapte din Europa Occidentală va scădea sub nivelul istoric.

În contrast, prețurile la zahăr au scăzut cu 7,5% în mai 2024, comparativ cu aprilie 2024, datorită unui început bun al noului sezon de recoltare din Brazilia. Scăderea cotațiilor internaționale la țiței brut a exercitat presiuni asupra prețurilor la zahăr, prin reducerea cererii de trestie de zahăr pentru producția de etanol.

Prețurile mondiale ale uleiurilor vegetale au scăzut cu 2,4% în total ca urmare a diminuării cotațiilor la uleiul de palmier, după creșterea producției sezoniere și cererea mondială slabă.

Separat, Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a publicat vineri, 7 iunie 2024, primele estimări privind producția mondială de cereale pentru sezonul 2024/2025. Conform estimărilor sale, producția mondială de cereale este prevăzută să ajungă la 2,846 miliarde de tone în sezonul care va începe la 1 iulie 2024, similară cu cea din sezonul 2023/2024.

Despre Organizația pentru Alimentație și Agricultură

Organizația pentru Alimentație și Agricultură este o agenție specializată a Națiunilor Unite. Ea coordonează eforturile internaționale pentru a combate foamea. Ea ajută guvernele și agențiile de dezvoltare să își coordoneze activitățile pentru a îmbunătăți și dezvolta agricultura, silvicultura, pescuitul și resursele terestre și de apă. Efectuează cercetări, oferă asistență tehnică pentru proiecte, operează programe educaționale și de formare și colectează date despre producția agricolă, producția și dezvoltarea acestora.