Primele tranzactii pe contractul leu/dolar cu scadenta in luna aceasta s-au realizat in martie la un pret de 29.450 lei; a urmat o scadere permanenta a cotatiilor, brokerii de la Sibiu fiind influentati de evolutia dolarului pe piata valutara spot. Aceasta a facut ca, in data de 2 mai, pretul de cotare sa fie stabilit la 28.825 lei/dolar. De remarcat ca a doua zi, la deschiderea pietei, cumparatorii ofereau 28.850 lei/dolar, in timp ce vanzatorii au fortat cu o cotatie de 29.050 lei/dolar. Tot in prima zi de tranzactionare a lunii mai s-au realizat optiuni de tip CALL la un pret de exercitare de 28.950 lei, cumparatorii platind prime de 70.000 lei/optiune, ceea ce indica posibilitatea ca deprecierea leului sa fie totusi mai mare. In ceea ce priveste preturile pentru iunie, primele cotatii de cumparare au fost introduse la 29.400 lei.
In opinia lui Darius Cipariu de la agentia de brokeraj Cibinium, „pe piata interbancara dolarul isi continua evolutia ascendenta fata de leu, cresterea fiind de circa 150 de unitati/saptamana. Acest fapt se reflecta, de altfel, si in cotatiile futures pentru sfarsitul acestei luni, unde, desi nu se inregistreaza inca un volum mare de tranzactii, preturile s-au asezat in ecartul 28.800 – 29.000 lei/dolar. Mentinerea unui asemenea ritm ar putea face ca, in luna decembrie, dolarul sa atinga un nivel de 33.000 lei, valoare care s-ar afla in graficul trasat la inceputul anului. O data depasit aprilie fara mari convulsii, cand se prognoza o depreciere a leului de 3%, pentru lunile urmatoare este de asteptat o evolutie calma”.
Tranzactii de 202 mld. lei in luna aprilie
In luna aprilie 2001, valoarea totala a tranzactiilor a fost de 202 miliarde lei, realizandu-se 15.200 contracte la termen, cu 31% mai multe decat in aceeasi luna a anului trecut. Dintre acestea, 11.696 contracte au fost realizate in piata futures, iar 3.504 in piata optiunilor.
Piata cu cel mai mare grad de lichiditate din aprilie a fost, ca si in lunile anterioare, cea in care se tranzactioneaza contractul futures pe paritatea dintre euro si dolar. Aici s-au realizat aproape 1.000 tranzactii, fata de 295 tranzactii, cat s-au incheiat in luna a patra a anului 2000. Participantii la piata la termen apreciaza in mod deosebit acest contract a carui volatilitate, generata de fluctuatiile euro in raport cu dolarul american, favorizeaza tranzactiile speculative intra-day. Piata futures leu/dolar a fost vizata cu predilectie de catre hedgeri, care au realizat aici tranzactii futures pentru scadentele aprilie si mai. Cursul de schimb a fost corect anticipat de catre operatori, pretul de cotare al primei sedinte de tranzactionare a lunii, cea din 2 aprilie, fiind de 28.225 lei/dolar, in timp ce cursul oficial comunicat de BNR la 30 aprilie era de 28.214 lei/dolar.
Pentru luna aceasta, perspectivele monedei europene sunt ceva mai optimiste, chiar daca pe piata FOREX cotatiile pentru iunie indica un puternic prag de rezistenta in jurul valorii de 90 de centi. In piata la termen de la Sibiu cotatiile pe mai au fost, in data de 23 aprilie, de 90,2 centi, pentru ca in data de 3 mai ele sa coboare la 89,5 centi. In piata options cu aceeasi scadenta, s-au realizat optiuni CALL la un pret de exercitare de 90 de centi, cu prime de 65.000 – 75.000 lei/optiune. Optiunile PUT s-au tranzactionat la preturi de exercitare de 89 de centi, cu prime de 120.000 lei/ optiune si de 88,5 centi, pentru care s-au platit prime de 150.000 – 200.000 lei/optiune. Despre evolutiile din piata options euro/dolar Darius Cipariu crede ca „daca aprilie a fost o luna favorabila vanzatorilor de optiuni, indiferent daca au fost CALL sau PUT, luna mai ar putea aduce avantajul de partea cumparatorilor”.
In ceea ce priveste contractul leu/euro cu scadenta luna aceasta, pretul de cotare este de 26.420 lei, valoare stabilita la jumatatea lunii aprilie. Pentru data de 30 iunie, moneda unica era cotata, in data de 3 mai, la 27.499 lei, cu 400 de lei mai mult decat la sfarsitul lunii precedente.
In opinia lui Ovidiu Cristian, secretarul general al bursei sibiene, „conducerea Bancii Centrale Europene (BCE) pare decisa sa mentina un nivel cat mai scazut al inflatiei in zona euro, considerand-o cea mai buna metoda de a incuraja si mentine increderea in moneda unica europeana. Aceasta directie de actiune a BCE nu este ceva nou, dar ea a devenit mult mai agresiva dupa ce o serie de indicatori veniti din Germania, tara cea mai importanta a zonei euro din punct de vedere economic, a reflectat o amenintare crescuta a fenomenului inflationist. Prin urmare, decizia BCE de a mentine ratele dobanzii de referinta la 4,75% poate fi interpretata ca un semnal al dorintei oficialilor europeni de a continua politica lor stricta de combatere a inflatiei, desi aceasta s-ar putea reflecta negativ asupra cresterii economice pe termen lung, prin existenta unui credit scump care ar frana practic programele investitionale din zona euro. Pe de alta parte insa, se spera ca moneda unica va avea de castigat, in conditiile unui climat economic nefavorabil generalizat, de pe urma diferentelor intre ratele dobanzilor, cea din SUA fiind, dupa cum se stie, cu 0,25 puncte procentuale mai mica decat cea europeana”.
Pentru Darius Cipariu, perspectivele euro in luna mai sunt „destul de optimiste, mai ales ca BCE pare hotarata sa mentina sub control inflatia si preturile. Euro ramane insa o moneda foarte instabila, care plateste tribut de fiecare data cand se anunta performantele economice europene, de obicei sub asteptari. In SUA, ultimele date (PIB preliminar pe primul trimestru si Michigan Consumer Sentiment Index) sunt mult mai optimiste decat in ultimele luni, generand chiar comentarii referitoare la evitarea de catre America a recesiunii economice. Aceasta conjunctura in care se gasesc cele doua mari economii ale lumii se pare ca limiteaza, pentru moment, ascensiunea euro peste un raport de 90 – 91 de centi, insa o eventuala noua reducere a dobanzilor americane ar putea ajuta moneda unica”.
In mai, deprecierea leului va fi de 2,2%
10 mai 2001, 12:00
Ultima modificare în 10 mai 2001, 15:00
Primele tranzactii pe contractul leu/dolar cu scadenta in luna aceasta s-au realizat in martie la un pret de 29.450 lei; a urmat o scadere permanenta a cotatiilor, brokerii de la Sibiu fiind influentati de evolutia dolarului pe piata valutara spot. Aceasta a facut ca, in data de 2 mai, pretul de cotare sa fie stabilit la 28.825 lei/dolar. De remarcat ca a doua zi, la deschiderea pietei, cumparatorii ofereau 28.850 lei/dolar, in timp ce vanzatorii au fortat cu o cotatie de 29.050 lei/dolar. Tot i
Etichete: aprilie,
arhiva,
centi,
luna,
s-au
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Facilitatile – al doilea val
- Shell a investit peste 220 de milioane de dolari pana in prezent in Romania
- Vadul aduce banul
- First Logistic & Distribution vrea dublarea cifrei de afaceri
- Cateva sute de romani reusesc sa obtina anual un certificat MBA cu note foarte mari
- Hotarare nr. 345/29 martie 2001
- Hotarare nr. 339/22 martie 2001
- Pensionari dupa 100 de ani
- Bataia nu e rupta din Rai
- Cine citeste atent legea plateste taxe mai mici