Un mic val de isterie a cuprins departamentele financiare ale marilor companii: unde se duce euro? Cat va fi cursul mediu euro/leu in perioada urmatoare? Etapele liberalizarii contului de capital din 2006 vor aduce sau nu presiuni suplimentare asupra cursului de schimb?

Teoretic, accesul nerezidentilor la piata titlurilor de stat denominate in moneda nationala din luna martie ar trebui sa atraga tot mai multi bani ai investitorilor straini pe piata romaneasca. Acelasi lucru ar trebui sa se intample si dupa urmatoarea etapa a liberalizarii contului de capital din luna septembrie, cand strainii vor putea tranzactiona produse derivate de pe piata monetara romaneasca. Practic, datorita faptului ca Ministerul Finantelor nu da semne ca ar dori sa se imprumute de pe piata interna (licitatiile de titluri de stat din primul trimestru al anului au fost anulate, singura vanzare anuntata fiind cea din martie, de numai 50 de milioane de lei), iar volumul emisiunilor asteptate in acest an nu pare sa fie foarte generos, presiunile pe curs nu vor fi chiar atat de puternice.


Principalul efect al modificarilor legislative “este adancirea pietei, un lucru dealtfel foarte bun. Un fenomen care, pe termen scurt, poate crea presiuni asupra cursului de schimb, dar pe termen mediu si lung va aduce o mai mare stabilitate a pietei”, este de parere economistul-sef al ING Bank, Florin Citu. Tendintele de “adancire” a pietei au inceput sa devina vizibile inca de anul trecut. Pentru a misca cursul de schimb in sensul dorit, BNR are nevoie de volume din ce in ce mai mari aruncate in piata. De asemenea, datorita faptului ca lichiditatile zilnice miscate pe piata valutara au crescut (la aproximativ 800 de milioane de euro, media zilnica), decizia BNR de majorare a dobanzii la 8,5% a antrenat nu in cateva zile, ci in aproximativ trei saptamani, aprecierea leului cu aproximativ 1.000 de lei.


Concluzia analistilor din piata este ca si in acest an vom avea presiuni pe aprecierea leului, dar evolutia cursului va depinde tot mai mult de volumul lichiditatilor din piata si, bineinteles, de cel al obligatiunilor de stat.


“Cateva elemente conjuncturale trebuie avute in vedere atunci cand se discuta despre aprecierea leului: tinta de inflatie, pentru care leul este principala ancora, calendarul scumpirilor, evolutia dobanzii de politica monetara, privatizarile si cotarea utilitatilor la Bursa de Valori”, apreciaza analistul financiar Daniel Marinescu. Analizand aceste elemente, banca centrala are doar doua posibilitati pentru a opri leul sa se aprecieze la niveluri greu de sustinut: sa porneasca o lupta (absurda, daca ne amintim tinta de inflatie) pentru sustinerea monedei europene, conditii in care am avea un curs de 3,3-3,4 lei la sfarsitul lui martie, sau sa avem doar interventii marginale ale BNR, si atunci nivelul cursului s-ar situa intre 3,4 si 3,5 lei pentru un euro la sfarsit de perioada. Mai putin radical, Florin Citu vede un curs mediu pentru luna martie de 3,48 lei, in conditiile in care deficitul bugetar a ramas la 0,5% din PIB (chiar daca exista voci care sustin ca acesta ar putea ajunge la sfarsitul anului la 1,4%), iar autoritatile nu au nevoie de finantari suplimentare. Citu este de parere ca un efect mai puternic se va vedea dupa liberalizarea din septembrie, cand nerezidentii vor avea acces si la investitii pe termen mai lung.


Politica monetara restrictiva a Romaniei, care induce asteptari de noi cresteri ale dobanzilor, ridica apetitul investitorilor pentru piata romaneasca tocmai datorita acestui diferential de dobanda. Cu toate acestea, oferta de produse investitionale este mica, iar aprecierea leului, chiar daca ajuta tinta de inflatie, nu poate sa mearga spre tinte nesustenabile. Specialistii ING Bank vad aprecierea monedei nationale in stransa legatura cu procentajul de crestere al productivitatii, estimata la 6%. Pentru a nu deveni nesustenabil, leul nu ar trebui sa se aprecieze la un nivel mai ridicat decat cel al productivitatii. In 2005, aprecierea nominala a leului a fost de 7,29%. Chiar daca vor exista zile in luna martie in care leul va mai depasi nivelul de 3,5 lei pentru un euro, ceea ce este firesc intr-o piata dezvoltata, cu volume mari de tranzactionare, se pare ca media va fi usor sub acest nivel. Analistii financiari considera chiar ca, pe intregul an 2006, media euro/leu va fi sub 3,5, undeva in jur de 3,45 lei pentru un euro. La randul ei, aprecierea leului va continua sa aiba drept efect scumpirea activelor romanesti, atat mobile cat si imobile, si atragerea de lichiditati externe, mai speculative pana in momentul aderarii, pur investitionale dupa aceasta data.




Chiar daca vor exista si perioade in care euro va mai atinge nivelul de 3,5 lei, euro isi va relua panta descendenta, iar cursul mediu in luna martie s-ar putea situa la 3,48.

Florin Citu,

economist-sef ING Bank Romania