În Romånia sunt disponibile, în prezent, circa 2.700 de locuri în săli de cinema cu proiectoare 3D şi 5D. În următorii doi ani se vor deschide încă şapte astfel de cinematografe, investiţiile totale depăşind 30 de milioane de euro.
La finalul anului 2007, potrivit site-ului Cineuropa, în Romånia existau 11 cinematografe multiplex, faţă de 146 în Franţa şi 265 în Marea Britanie. Între timp, numărul lor a crescut, iar, odată cu noile investiţii, pe piaţă şi-a făcut loc cinematograful digital. Pe plan local, numărul cinematografelor profilate pe proiecţia de filme 3D, 4D şi 5D este de trei, avånd o capacitate cumulată de 2.700 de locuri.
Succesul primului film 3D rulat în Romånia, „Călătorie spre centrul pămåntului“, a încurajat proprietarii de multiplexuri să se gåndească la noi investiţii. „Filmul a våndut 80.000 de bilete, de la începutul lunii septembrie, cånd a fost lansat, şi pånă în prezent“, spune Elena Mihai, reprezentantul Anchor, proprietarul cinematografului Movieplex. Preţul mediu al unui bilet la această proiecţie este de 30 de lei, iar încasările au depăşit 2,4 milioane de lei (aproximativ 569.000 de euro). În prezent, cinematograful mai rulează alte trei filme 3D, iar succesul lor a determinat compania să aducă alte două noi producţii, începånd cu luna februarie. Investiţia doar în astfel de proiecţii s-a ridicat la 450.000 de euro, filmele putånd fi rulate în şase din cele 11 săli ale Movieplex. Potrivit Elenei Mihai, investiţia în filmele 3D a fost recuperată doar din încasările din vånzarea biletelor. „În 2008 am investit în echipamente de proiecţie digitală şi 3D şi ni s-a părut normal să mărim cu aproximativ 15% preţul biletelor pentru filmele digitale şi 3D“, spune aceasta. Anchor intenţionează să introducă aparatură digitală şi 3D în toate sălile cinematografului. „Anul acesta vom investi un milion de euro, poate chiar două, într-o sală 4D“, adaugă ea. Investiţiile companiei nu se limitează la Movieplex. În următorul an, circa 17-18 milioane de euro vor fi alocate pentru deschiderea de cinematografe la Chişinău, Cluj-Napoca şi Sibiu.
Digitalul merge şi în provincie
Cinematograful The Light, din cadrul centrului comercial Liberty Center, inaugurat la finele anului trecut, este strict specializat în proiecţii digitale. Din cele şapte săli, trei sunt dedicate proiecţiei de filme 3D. Potrivit lui Jones Sullivan, directorul The Light, publicul romån vizionează aceste filme în special în weekend şi miercurea. „Ne gåndim la o soluţie astfel încåt sălile să fie pline şi în restul zilelor“, spune acesta. Este convins că noul film, „Monsters vs Alliens“, ce va fi lansat în aprilie, va umple sălile cinematografului. Speranţe mari se leagă şi de „Ice Age 3“ şi „Avatar“, de pe urma cărora se aşteaptă venituri semnificative. „E nevoie de cåţiva ani pånă cånd cinematograful 3D să devenină popular în råndul publicului romån, însă pånă atunci trebuie să-l obişnuim treptat cu astfel de producţii“, spune Sullivan. Investiţia în întregul cinematograf digital The Light s-a ridicat la şase milioane de euro. În sălile dotate cu aparatură 3D sunt proiectate şi alte producţii, nu doar de filme. „Este vorba de evenimente sportive sau spectacole ale Metropolitan Opera din New York. În curånd, vom avea şi campionate de jocuri de noroc postate 3D“, spune Sullivan. Succesul acestui cinematograf a determinat compania să investească 4,5 milioane de euro pentru o locaţie de acest gen în Oradea, în cadrul Tiago Mall, şi o sumă similară în Ploieşti.
Primul 5D, adjudecat de Bran
Dacă la un cinema 3D filmele pot fi urmărite cu ochelari specifici, la un 4D, spectatorul are parte de mişcarea scaunelor, în timp ce la un film 5D efectele sunt multiple: simţi apa, våntul, praful, efecte care constituie o experienţă unică. Deşi ne-am fi aşteptat ca un astfel de cinematograf să fie lansat în Bucureşti, primul 5D din Romånia a fost inaugurat în septembrie 2008 la Bran. Dispune de 24 de locuri, iar gradul de ocupare pe toată durata sărbătorilor de iarnă a fost maxim. Investiţia a depăşit 300.000 de euro, iar Sanda Szalinski, proprietarul Galeria Bran, compania în portofoliul căreia se află cinematograful, estimează că investiţia va fi recuperată în maximum un an şi jumătate. Filmele proiectate la Bran sunt scurtmetraje de 10-12 minute. „În prezent, rulează patru filme, iar un spectator vizionează, în medie, două dintre ele într-o zi, restul a doua zi“, explică Szalinski. Preţul unui bilet variază între 15 şi 20 de lei. Szalinski spune că reacţia publicului este uimitoare. „Majoritatea n-au mai fost la un astfel de cinematograf, şi nu prea ştiu despre ce este vorba. Dar după ce au vizionat un film vin şi a doua oară. Publicul este numeros în weekenduri şi în preajma sărbătorilor“, spune aceasta.
Numărul spectatorilor cinematografelor multiplex a crescut în 2008 cu aproape 7% faţă de 2007, iar pentru anul acesta se estimează o majorare de circa 2%.
93.405 de spectatori au adunat cinematografele din Romånia pe parcursul anului 2008 la premierele filmelor romåneşti, potrivit agenţiei Champions. Încasările din vånzarea biletelor s-au ridicat la peste 1,11 milioane de lei (aproximativ 260.000 de euro).
VIZIONARE
Cei care doresc să vizioneze un film 3D trebuie să poarte o pereche specială de ochelari. Preţul unui astfel de accesoriu se ridică la 65 de euro, iar acesta este valabil pentru 500 de vizionări. Achiziţia ochelarilor 3D intră în sarcina cinematografului.