În perioada 2014-2020, fermele mici din UE vor primi o subvenţie fixă cuprinsă între 500 şi 1.000 euro

Prin noua Politică Agricolă Comună, fermele mici vor primi din 2014 o subvenţie fixă cuprinsă între 500 euro şi 1.000 euro pentru a simplifica sistemul de plăţi, a declarat comisarul European pentru agricultură, Dacian Cioloş.

“Propunem din 2014 un sistem simplificat de plată pentru fermele mici, dând o subvenţie fixă pentre fermele mici, plăţi care vor fi definite de fiecare stat membru pe baza unor principii propuse prin regulament.
Vor primi o plată pe fermă anuală, între 500 euro şi 1.000 de euro, care va varia de la un stat la altul şi în funcţie de media subvenţiilor pe fermă în statul respectiv, care nu se va modifica din 2014 şi până în 2020 dacă ferma rămâne în actrivitate.
Sistemul va fi valabil doar pentru cei aflaţi în sistem în 2014, nu şi pentru cei care vor să intre ulterior, în anii următori, pentru a evita fărâmiţarea artificială a fermelor mijlocii numai pentru a beneficia de această subvenţie fixă”, a spus Cioloş.
Această plată fixă va fi legată de o altă propunere prin care un fermier intrat în acest sistem al fermelor mici, care decide să renunţe la fermă în perioada respectivă, dar cedează terenul unei alte ferme în activitate, va primi în continuare prima plus un supliment de câteva procente din Programul de Dezvoltare Rurală pentru a nu încuraja lăsarea terenului în paragină.
“De exemplu, dacă primeşte 500 euro pe an prin plată directă şi terenul este în continuare lucrat după retragerea sa, va primi prin PDR în continuare acei bani dacă suprafaţa respectivă se duce într-o fermă în activitate. Cred că este o schemă interesantă şi pentru România, pentru că vom ridica presiunea şi pe beneficiar şi pe agenţia de plăţi, fiindcă se reduce perioada de control şi volumul de muncă”, a spus Cioloş.
El a precizat că această propunere vine în urma unor studii care arată că o treime dintre beneficiarii de subvenţii directe din UE reprezintă doar 3% din suprafaţa UE.