Fostul internaţional Gheorghe Popescu a devenit un jucător important pe piaţa imobiliară. Anul viitor va demara cinci proiecte, în valoare de cåteva zeci de milioane de euro. Gică Popescu rămåne puternic ataşat de Spania, de vremurile în care a purtat banderola de căpitan al grupării FC Barcelona. „Era o chestiune de måndrie. Cea mai importantă realizare a mea a fost faptul că am fost căpitan la Barcelona“, mărturiseşte acesta pentru Capital. Privin
Fostul internaţional Gheorghe Popescu a devenit un jucător important pe piaţa imobiliară. Anul viitor va demara cinci proiecte, în valoare de cåteva zeci de milioane de euro.
Gică Popescu rămåne puternic ataşat de Spania, de vremurile în care a purtat banderola de căpitan al grupării FC Barcelona. „Era o chestiune de måndrie. Cea mai importantă realizare a mea a fost faptul că am fost căpitan la Barcelona“, mărturiseşte acesta pentru Capital. Privind în urmă, tot spaniolii au fost cei care l-au învăţat cum şi unde să-şi valorifice banii cåştigaţi din fotbal, în jur de 15 milioane de dolari. „Businessul imobiliar de la ei l-am învăţat. Am fost atras să fac şi altceva pe långă fotbal“. Intrånd puţin în amănunte, spune că apetitul pentru investiţiile imobiliare i-a fost deschis de către fostul jucător al lui Real Madrid, Pedro de Felipe. „Cumpăram apartamente, întotdeauna în zone extraordinare, şi după un timp le vindeam, iar banii îi reinvesteam“, îşi aminteşte Gică Popescu primii paşi în lumea afacerilor. O perioadă în care a investit nu doar veniturile din contractul de jucător, ci şi banii proveniţi din contractele de publicitate. De exemplu, pentru o reclamă la Chupa Chups a primit 80.000 de dolari, cam aceeaşi sumă fiind obţinută dintr-o reclamă la Pepsi.
Baciul îi pasează la Constanţa lui Gică Hagi
La finalul carierei de fotbalist, a decis să intre serios în afaceri, dar fără să abandoneze total domeniul care l-a făcut atåt de cunoscut în lume. A încercat să facă impresariat sportiv, numai că, după cum s-a dovedit puţin mai tårziu, ideea n-a fost prea inspirată. „Am ştiut după o săptămånă că nu-i de mine, că nu mă caracterizează. După doi ani de impresariat, am renunţat să mai fac asta“. I-a fost scris să meargă mai departe tot împreună cu spaniolii. Un alt fost jucător al Real Madrid, Rafael Gordillo, i-a făcut legătura cu nişte investitori spanioli dornici să investească în Romånia şi care aveau nevoie de un partener local, bun cunoscător al pieţei, în măsură să-i ghideze spre plasamente inspirate. Au ales bine. Primele investiţii au fost realizate avånd la dispoziţie peste un milion de dolari. A cumpărat în special terenuri, situate în zone cu mare potenţial de dezvoltare, astfel că valoarea lor a crescut rapid şi puternic. Tranzacţiile au fost realizate pe persoană fizică, chiar dacă la Registrul Comerţului figurează ca fiind acţionar în mai multe companii. „Am fost nevoit să fac afaceri aşa“, spune Gică Popescu, fără a oferi alte explicaţii. Astăzi, deţine terenuri în Bucureşti, Craiova, Bacău şi Constanţa. „Mi-a plăcut să iau teren şi să construiesc ceva pe el“, spune, arătånd că pe mai toate proprietăţile sale sunt ridicate blocuri de locuinţe. Însă ocoleşte cu diplomaţie întrebările legate de amplasamentul exact, suprafeţe sau valoarea totală a terenurilor sale. „Se face speculă de pe urma numelui meu şi-mi cresc singur preţul terenului din vecinătate“, îşi justifică el reticenţa.
În pofida momentului destul de dificil pe care îl traversează piaţa imobiliară, nu se fereşte să anunţe noi proiecte. „Îmi place să spun că, în perioada aceasta, ori ne îmbogăţim, ori ne curăţăm“, spune el zåmbind. Iar planurile sale vizează investiţii de 25 de milioane de euro într-un hotel clasificat la patru stele în Bucureşti şi care va fi construit pe un teren cu o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi. „Am făcut un studiu de piaţă şi am constatat că nu prea este loc de un hotel de cinci stele pe piaţă, aşa că am optat pentru unul de patru stele. Suntem în negocieri să-l afiliem unui lanţ internaţional“, spune Popescu.
De asemenea, la anul vor fi demarate lucrările de construcţie, în Pipera, a unui ansamblu rezidenţial format din 60 de apartamente, la care se adaugă un complex de 150 de apartamente în zona Unirii din Capitală. Alte 100 de apartamente vor fi construite în Craiova, în vreme ce la Bacău vor fi dezvoltate clădiri de birouri şi de locuit. În paralel, la Constanţa va investi, alături de Gheorghe Hagi, aproximativ zece milioane de euro într-un proiect rezidenţial alcătuit din 100 de apartamente cu vedere la mare.
Gică Popescu a preluat, de curånd, franciza agenţiei imobiliare americane Century 21, iar luna aceasta omul de afaceri se va lansa într-un business online care va viza tot domeniul imobiliarelor.
«Am învăţat de la spanioli să fac business imobiliar. Am fost atras să fac şi altceva pe långă fotbal.»
600 de apartamente vor însuma proiectele rezidenţiale ce vor fi lansate de Gică Popescu în 2009. Ele vor fi construite atåt în Bucureşti, cåt şi în oraşe mari din ţară
Afacerile si initiativele lui Gica
• Un hotel de trei stele în Calafat, localitatea sa natală, în care a investit peste trei milioane de euro
• 25 de milioane de euro vor fi investite în construcţia unui hotel de patru stele în Capitală
• Şcoala de fotbal, în care a investit aproximativ 2,5 milioane de euro
• Proiecte rezidenţiale în Bucureşti, Constanţa, Bacău şi Craiova
• Franciza agenţiei imobiliare americane Century 21
• Este organizatorul proiectului „Seara Campionilor“, care a ajuns la a patra ediţie. Donaţiile în decursul anilor au depăşit 1,4 milioane de euro