“Uniunea nu îşi poate permite să abandoneze cetăţenii şi afacerile în afara unei astfel de infrastructuri şi s-a angajat prin Agenda Digitală pentru Europa să atingă obiective ambiţioase în materie în bandă largă: până în 2013, conexiune în bandă largă de bază pentru toţi europenii şi, până în 2020, (…) accesul la viteze de peste 30 Mbps pentru toţi europenii şi (…) abonarea la conexiunea de internet de peste 100 Mbps pentru 50% sau mai multe dintre gospodăriile europene. Aceste obiective vor putea fi atinse doar dacă costurile de instalare a infrastructurii vor scădea în Uniunea Europeană', precizează sursa citată.
Potrivit documentului, analiza desfăşurată la nivelul Uniunii Europene arată că Europa trebuie să îşi intensifice eforturile de stimulare a dezvoltării accesului la comunicaţiile în bandă largă de nouă generaţie.
Conform Strategiei Naţionale privind Agenda Digitală pentru România 2014-2020, acoperirea prin infrastructură fixă în bandă largă a populaţiei şi a gospodăriilor situate în localităţi din România care dispun de cel puţin un furnizor de servicii de acces la internet a atins 96%, în timp ce numărul de linii de acces la infrastructura de comunicaţii în bandă largă a ajuns la 3,54 milioane în ianuarie 2013. România este, astfel, pe locul nouă în ceea ce priveşte numărul liniilor în cadrul UE.
ANCOM a desfăşurat în perioada noiembrie 2012 – ianuarie 2013, un program în vederea consultării operatorilor cu privire la existenţa unei infrastructuri şi a intenţiei de a investi într-un număr total de 12,487 localităţi din mediul rural. În urma centralizării, s-a ajuns la concluzia că în 2.307 localităţi (18,47%) nu există circuite locale pentru reţelele de comunicaţie în bandă largă, în 6.064 localităţi (48,56%) nu există racorduri pentru reţelele de comunicaţie, în 3.666 localităţi (29,35%) nu sunt furnizate servicii de comunicaţie în bandă largă, iar în 210 localităţi există operatori privaţi care intenţionează să dezvolte reţelele în bandă largă în următorii 3 ani.
Astfel, un număr de 783 localităţi au fost selectate (declarate eligibile) pentru a fi incluse în infrastructura de racordare dezvoltată prin ajutorul de stat: proiectul RONET.
Reţeaua de distribuţie prin intermediul căreia 783 de de localităţi din România vor fi conectate la Internet până la sfârşitul anului 2015 va avea o lungime de aproape 4.900 de kilometri, a anunţat, recent, Ministerul pentru Societatea Informaţională.AGERPRES