In plasa paianjenului

facut celebru, este interpretul lui Spider, iar misiunea lui nu este deloc una usoara: Spider este un bolnav de schizofrenie a carui boala se agraveaza din momentul in care este lasat nesupravegheat si renunta la tratament. Cosmarurile sale se petrec in Londra anilor ‘60, dar Londra vazuta prin ochii unui nebun. Scenaristul filmului, Patrick McGrath, este unul dintre cei mai in masura sa scrie o astfel de poveste. El a avut timp sa studieze comportamentul nebunilor, pentru ca o perioada a lucra

facut celebru, este interpretul lui Spider, iar misiunea lui nu este deloc una usoara: Spider este un bolnav de schizofrenie a carui boala se agraveaza din momentul in care este lasat nesupravegheat si renunta la tratament. Cosmarurile sale se petrec in Londra anilor ‘60, dar Londra vazuta prin ochii unui nebun. Scenaristul filmului, Patrick McGrath, este unul dintre cei mai in masura sa scrie o astfel de poveste. El a avut timp sa studieze comportamentul nebunilor, pentru ca o perioada a lucrat intr-o institutie pentru bolnavi psihic. In plus, si tatal lui lucrase intr-o astfel de institutie. Ca realizare, un ochi atent poate descoperi cateva greseli care spun cate ceva despre atentia echipei la detalii: intr-o fereastra sparta se reflecta una din camere, intr-un geam se zareste unul din membrii echipei. Dar, este un film regizat de unul dintre cei mai mari regizori canadieni de astazi, David Cronenberg, un adevarat maestru al ironiei macabre, acelasi care a facut „eXistentZ” sau „Videodrome”. Cunoscatorii nu vor pierde, pentru nimic in lume, ocazia de a vedea aceasta pelicula.

Absurdistanul, teritoriul Adei Milea
´´´´´ Despre Ada Milea se stiu destul de putine. Nu se da in vant dupa promovarea in presa si nici nu face o muzica pe care sa o auzi la posturile tv romanesti. Interviuri au tot aparut pe ici, pe colo, dar televiziunile nu sunt innebunite dupa ea. Ada (28 de ani) nu doar canta, ci isi compune singura piesele, creeaza chiar si muzica pentru teatru, joaca. Da, joaca, pentru ca este actrita; a absolvit Actoria la Targu-Mures, desi se pregatise pentru Medicina. „Absurdistan”, cel de-al treilea album al Adei, aparut la Intercont Music, este atipic, diferit de tot ce se intampla in muzica romaneasca. Poate un pic lipsit de naturaletea care le caracteriza pe celalte doua. Dar forta expresiei ramane aceeasi. Sunt si piese care dureaza doar vreo cateva secunde si care, ascultate cu o receptivitate marita, sunt de cosmar. De exemplu, despre Rodica, „eroina” unei piese, Ada spune – de fapt, canta – ca ar fi bine „s-o jupuim si s-o facem drapel”. „Absurdistan” merita ascultat macar pentru versuri, scrise tot de Ada. Cum credeti ca suna, in interpretarea ei, balada Mioritei? „Oaia incet cadea, / Un zgomot facea / si apoi murea.”

Fata sihastra
´´´ Trupa Millenium s-a nascut in urma cu sase ani, fiind alcatuita din mai multi elevi de la cele doua licee de muzica din Chisinau. Acum, membrii formatiei sunt studenti la Academia de Muzica. Ei sunt: solista – Nadine Tromin; instrumente cu clape – Alexandru Gorgos; instrumente de suflat – Marin Cebotari; chitara, vioara – Igor Buzurniuc; chitara bas – Alex Calancea; tobe – Lucian Rusu; backing vocal: Olesea Tucan. S-au facut remarcati prin linia melodica si prin abordarea dintr-o alta perspectiva a instrumentelor traditionale – fluier, caval, cobza, vioara – avand in vedere ca muzica lor este o combinatie de mai multe genuri, de la rock si jazz pana la funck! Intercont Music le-a editat un album intitulat „Fata sihastra”, care probabil nu o sa le aduca celebritatea, dar pe care criticii il vor aprecia. Este o trupa creativa, cu o muzica bine facuta, dar care parca suna putin prafuit. Ar fi fost interesant sa fi existat pe album si o piesa cantata in engleza; aceasta poate ar fi dat o idee mai clara despre posibilitatile reale ale formatiei, care de altfel s-a bucurat de o multime de premii pe la festivalurile la care a participat.

Muzica electronica In centrul Bucurestiului
´´´ In 5 octombrie, pe strazile Capitalei se organizeaza festivalul „Performing Places – Spectacolul locului, locuri ale spectacolului”. Aceasta manifestare face parte din proiectul initiat de British Council cu scopul de a atrage atentia asupra centrului istoric al Bucurestiului si de a propune cai si solutii de reabilitare a acestei zone, mai exact Lipscani, Covaci, Gabroveni, pasajul Intrarea Soarelui. Manifestarile vor fi dintre cele mai diverse, de la pavarea strazii cu flori pana la muzica si dans in aer liber. Special pentru acest eveniment, British Council l-a invitat pe DJ Dolphin Boy din Edinburgh, interesat de proiectele de reintegrare a spatiilor in circuitul cultural. Dolphin Boy vine pentru „Performing Places”, insa el va evolua si la Amsterdam CafA