Furnizorul Electricity of Cyprus va aplica o reducere suplimentară de 3%, faţă de cea de 5,75% prevăzută deja şi care va intra în vigoare la 1 aprilie, a anunţat ministrul comerţului şi industriei Giorgos Lakkotripis.

Decizia a fost luată în cursul unei reuniuni la palatul prezidenţial cu toate părţile implicate în sectorul energetic.

Conform datelor Eurostat, preţurile la electricitate în Republica Cipru sunt printre cele mai ridicate din Uniunea Europeană.

În iulie 2011, Ciprul a trecut printr-o pană generală de electricitate după explozia unei încărcături de arme stocate într-o bază navală. Explozia a distrus centrala Vassiliko, care furniza 60% din producţia de electricitate a insulei, şi a lăsat în urmă 13 morţi. Ulterior, în facturile de electricitate au fost incluse suprataxe pentru a acoperirea parţială a costurilor penei.

Cipru a devenit a cincea ţară din zona euro care beneficiază de un plan de ajutor internaţional, după Grecia, Irlanda, Portugalia şi Spania, care a primit un ajutor din partea zonei euro pentru sectorul său bancar. După o primă tentativă ratată la 16 martie, zona euro şi FMI au ajuns luni dimineaţă la un acord cu privire la un plan de ajutor pentru Cipru în valoare de 10 miliarde de euro.
În schimb, Ciprul se angajează mai ales să-şi reducă sectorul bancar, închizând a doua bancă a ţării, Laiki, şi restructurând-o pe prima, Bank of Cyprus. Depozitele mai mici de 100.000 de euro nu sunt afectate. Printre măsuri figurează, de asemenea, o creştere a impozitelor pe societăţi, de la 10%, la 12,5% şi privatizări.

Sursa: Agerpres