Taxa pe lăcomie a creat un scandal imens în acest final de an. Iată însă că a apărut și un raport al Băncii Centrale Europene care arată cât de eficiente sunt băncile din România, în raport cu celelalte bănci din Uniunea Europeană.
Astfel, băncile din România sunt cu 17% mai eficiente în exploatare decât cele din Ungaria și cu 16% mai eficiente operațional. Însă chiar dacă reușim să trecem peste Ungaria, vecinii bulgari stau și mai bine în acest raport.
Băncile din Bulgaria au o eficiență în exploatare cu 22% mai bună decât cele din România și o eficiența operațională cu 32% mai mare.
În România, eficienţa activității de exploatare, pentru cele 35 de bănci, evaluată pe baza raportului între cost şi venit operaţional era de 53,1%, la finele lunii septembrie 2018, ceea ce „indică continuarea poziţionării sectorului bancar naţional în intervalul cu risc mediu conform limitelor stabilite de ABE (n.red. – Autoritatea Bancară Europeană, 50-60%) şi sub mediana UE”, potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR), prezentate în „Raportul asupra stabilității financiare”, ediția decembrie 2018.
O eficiență mai ridicată decât băncile din România o aveau, în Uniunea Europeană (UE), cele din Malta, cu un raport cost/venit operațional de 40,6%, cele din Bulgaria, de 45%, și cele din Estonia, de 46,3%. Acestea erau urmate, la finele anului trecut, de băncile din: Cehia – 47%, Lituania – 49%, Spania – 52,6%, Portugalia – 52,9% și Suedia – 54,2%.
În schimb, cele mai multe costuri raportate la venituri le aveau băncile din Germania, de 74%, urmate de cele din Franța – 71,6%, Austria – 65,5%, Italia – 65,1%, Ungaria – 64,4% și Marea Britanie – 64,3%.
De menționat că, spre deosebire de România, sistemul bancar din Bulgaria este condus de un Consiliu Monetar, din cauza diverselor probleme.
„Asimetria eficienţei operaţionale la nivelul băncilor (n.red. – din România) este semnificativă, dar s-a atenuat treptat începând din anul 2015. La finele lunii septembrie 2018, în cadrul sectorului, continuau să existe, însă, bănci medii și mici cu o profitabilitate operațională deficitară (cu indicatorul cost/venit peste 60 la sută), precum și nouă bănci mici, cu o cotă de piață cumulată de 2,7 la sută, cu un nivel supraunitar al acestuia. Cheltuielile operaționale şi-au continuat trendul uşor ascendent în anul 2018, reluarea marginală a creşterii numărului de angajați suprapunându-se majorării salariului mediu net agregat, urmare ajustării pachetelor salariale. Indicatorul cheltuieli operaţionale raportate la active medii a plasat sectorul bancar românesc semnificativ peste mediana ţărilor din UE de-a lungul ultimilor zece ani (2,5 la sută, faţă de 1,5 la sută mediana UE, decembrie 2017), accentuând ideea efectelor negative induse de intermedierea scăzută”, se subliniază în raportul citat.