În plin scandal privind posibilitatea STS de a localiza exact un apel telefonic, precum cel făcut de Alexandra, fata de 15 ani care ar fi fost ucisă la Caracal, instituţia a lansat o licitaţie pentru cumpărarea a maxim 3.000 de telefoane inteligente (smartphone-uri). Banii provin din fonduri bugetare, iar contractul se va implementa pe o perioadă de 24 de luni, scrie Hotnews. Contractul este estimat la 2,01 milioane de lei, asta însemnând un preţ unitar de aproape 700 de lei/telefon.
STS vrea ca telefoanele cumpărate să aibă sistem de operare Android minim 8.0 (Oreo), procesor octa-core, camere principale și secundare de câte 16 MP și să fie lansate în 2018 sau mai recent. În luna mai, STS a lansat o altă licitație de peste 5,5 milioane de euro pentru achiziția de laptop-uri și desktop-uri. În ambele cazuri, instituţia susţine că este nevoie de înlocuirea terminalelor defecte sau uzate.
„Autoritatea contractantă dispune în prezent de un număr semnificativ de terminale telefonice mobile în tehnologia 2G pentru comunicații de voce și date tip SMS care au durata normală de folosință îndeplinită. Autoritatea contractantă are în vedere înlocuirea treptată a acestor echipamente uzate moral. Produsele care fac obiectul achiziției sunt terminale telefonice mobile inteligente care vor fi utilizate de către specialiștii STS în scopul îndeplinirii atribuțiilor de serviciu.”, se motivează în caietul de sarcini al licitației.
Cât priveşte cazul de la Caracal, STS spune că a testat din 2017 soluțiile gratuite de tip AML și ESL care permit localizarea apelurilor la 112 fără instalarea unor aplicații. În 2018, în baza testelor cu cei patru mari operatori de telefonie mobilă, STS a transmis către ANCOM că sistemul 112 este pregătit să implementeze aceste soluții, numai că mai lipsește ceva: trebuie actualizată legislația primară existentă. În replică, deputatul USR Cătălin Drulă, președinte al Comisiei IT din Parlament, susține că STS minte și că legislația actuală permite Serviciului să implementeze soluțiile AML.