Sediul Băncii Naționale a României se află în Palatul BNR, o clădire din centrul vechi al Bucureștiului, având arhitectura aparținând Renașterii înalte franceze. Iar conducerea BNR crede de cuviință că e nevoie de îmbunătățiri.
Banca Naţională a României intenţionează să achiziţioneze servicii de creaţie şi realizare a unui grup statuar din bronz alcătuit din doi lei, conform unui anunţ postat vineri pe pagina de internet a băncii.
„Banca Naţională a României intenţionează să achiziţioneze servicii de creaţie şi realizare a unui grup statuar din bronz alcătuit din doi lei, cu o greutate maximă a unei statui de 7.000 kg, cu dimensiuni de circa 1,70 x 1,40 x 3,00 m (h x l x L)/bucată şi montaj al acestora la intrarea imobilului B.N.R. din strada Doamnei nr. 8, pe cele două parapete existente.
Perioada de execuţie este de maximum 6 luni
Caracteristicile şi cerinţele sus prezentate se pot modifica după atribuirea contractului de achiziţie publică de servicii în funcţie de cerinţele impuse de către Comisia Naţională pentru Monumente de For Public din cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale”, se spune în document.
Durata de valabilitate a ofertei este de minimum 120 zile. Durata contractului este de 12 luni iar perioada de execuţie este de maximum 6 luni de la emiterea ordinului de începere la care se adaugă perioada necesară efectuării recepţiei cu factorii abilitaţi în conformitate cu Hotărârea nr. 343/2017 pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 273/1994.
Conform anunţului, termenul limită de primire a candidaturilor este 30 septembrie 2020, ora 11.00.
Palatul BNR, citadela liberalilor
Trebuie precizat că sediul Băncii Naționale a României se află în Palatul BNR, o clădire din centrul vechi al Bucureștiului, pe strada Lipscani. A fost considerat citadela liberalilor.
Preluând terenul ocupat de un han în secolul al XVII-lea, construcția palatului BNR arată dimensiunea economică survenită în anul 1880 și orientarea spre cultura europeană. Modernizarea urbană a fost ghidată de arhitecți formați la École de Beaux Arts din Paris.
Astfel, prin așezarea sa în zona istorică, BNR a încurajat formarea districtului financiar.
Arhitectura aparține Renașterii înalte franceze, iar ca fațadă avem un statuar de foarte bună calitate, realizat Ion Georgescu, care a făcut două dintre cele patru statui care decorează fațada Palatului Vechi dinspre strada Lipscani și Ștefan Ionescu-Valbudea – celelalte două sculpturi, Industria si Comerțul.
Aceleași detalii continuă în interior, prin holul central și scările monumentale pană la etajul principal. Pictura murală a fost realizată de George Demetrescu Mirea, Nicolae Grigorescu (1894) și Eugen Voinescu (1893).
Conceput pentru o piață mare, palatul este însă înconjurat de străzi înguste, văzut doar din perspective tangențiale de-a lungul străzilor laterale.
Foto: INQUAM / Octav Ganea