Eximbank a obţinut anul trecut un profit net de 134 milioane lei, în condiţiile unei creşteri cu 80% a expunerii totale, la 1,5 miliarde lei, şi a unor active de 3,4 miliarde lei, în urcare cu 16%, a declarat, miercuri, preşedintele băncii, Ionuţ Costea.
Angajamentele totale în numele şi contul statului s-au ridicat anul trecut la 780 milioane lei, de peste trei ori mai mari faţă de 2008, iar valoarea garanţiilor emise a fost de 520 milioane lei.
În acelaşi timp, expunerile în nume şi cont propriu au crescut cu 26%, la 760 milioane lei, din care scrisorile de garanţie bancară au reprezentat 275 milioane lei.
Profitul se explică prin tăierile de la protocol şi investiţii
Costea a arătat că prin produsele şi serviciile oferite, Eximbank a susţinut exporturi de peste un miliard de lei, cu 129% mai mult decât în 2008.
„Unul dintre principalii factori de creştere a profitabilităţii a fost reducerea cheltuielilor cu 10% faţă de ce s-a bugetat, prin tăieri de sume de la protocol şi investiţii. (…) Am schimbat conceptul de vânzări şi relaţii cu clienţii şi am introdus managerul de relaţie care preia un client de la început până la sfârşit. Am îmbunătăţit procedurile şi timpii de acordare, am avut o abordare proactivă şi am mers după clienţii buni, dar fără a creşte forţa de vânzare şi cheltuielile”, a spus Costea.
Potrivit vicepreşedintelui Eximbank, Paul Ichim, printre cele mai mari garanţii acordate de bancă se numără contractul între Grup Servicii Petroliere şi Gazprom, unde garanţiile însumează peste 70 milioane dolari şi o investiţie de mediu a unui complex energetic, unde garanţia se ridică la aproape 50 milioane euro.
Anul trecut, jumătate din finanţări au fost direcţionate către IMM-uri, faţă de 37% în 2008. Banca avea un portofoliu în decembrie 2009 de aproape 1.500 de clienţi.
Vicepreşedintele Eximbank, Luminiţa Manolache, a mai arătat că veniturile din trezorerie rămân cu o pondere destul de importantă, dar în scădere datorită creşterii portofoliului de credite şi garanţii, care de altfel au determinat şi majorarea veniturilor din dobânzi şi comisioane.
Ea a precizat că soldul provizioanelor de risc se păstrează la un nivel redus, respectiv sub 30 milioane lei.
Banca de Export-Import a României EximBank este o instituţie specializată prin care se derulează activităţi de susţinere a mediului de afaceri românesc şi a tranzacţiilor internaţionale. EximBank oferă finanţări, cofinanţări, refinanţări, asigurări, reasigurări, garanţii, destinate să contribuie la dezvoltarea infrastructurii şi a utilităţilor de interes public, dezvoltarea regională, susţinerea activităţii de cercetare-dezvoltare, protecţia mediului înconjurător.
Banca are 11 unităţi teritoriale în Bucureşti, Bacău, Braşov, Constanţa, Cluj, Craiova, Timişoara, Buzău, Oradea, Deva şi Alba Iulia.
SURSA: Mediafax