În plină pandemie și politică de reducere a costurilor companiei, veniturile directorului general al Ford au fost mai mari în 2020 decât în 2019. Ford întâmpină mari probleme de producție, din cauza penuriei globale de cipuri.
În plină pandemie și politică de reducere a costurilor companiei, directorul general al Ford a fost mai împlinit financiar în 2020, comparativ cu 2019.
Compania se așteaptă ca profitul operațional să fie puternic afectat de criza provocată de noul coronavirus.
În plină pandemie, directorului general al Ford i-a mers bine
Compensaţia totală a directorului general al Ford, James Farley, s-a situat anul trecut la aproximativ 11,8 milioane de dolari, în creştere de la 8,4 milioane de dolari în 2019, a anunţat joi producătorul auto american, transmite Reuters.
Preşedintele executiv William Clay Ford a câştigat anul trecut 16 milioane de dolari, faţă de 16,8 milioane de dolari în 2019.
Separat, Ford a anunţat noi reduceri ale producţiei la şapte fabrici din America de Nord, din cauza deficitului global de cipuri.
Compania va prezenta în 28 aprilie rezultatele financiare din primul trimestru din 2021 şi va oferi date actualizate privind impactul deficitului de cipuri asupra profitului în 2021.
Anterior, Ford estimase că profitul operaţional din acest an va fi redus cu un miliard de dolari, la 2,5 miliarde de dolari.
Rivala General Motors anunţase interior că se aşteaptă ca profitul din acest an să fie mai mic cu două miliarde de dolari, din cauza deficitului de cipuri.
Deficit în aprovizionarea cu cipuri
Acest deficit în aprovizionarea cu cipuri, care afectează producătorii auto din întreaga lume, este rezultatul unei combinaţii de factori.
Companiile auto au închis uzinele timp de două luni în timpul pandemiei de COVID-19 de anul trecut şi au anulat comenzile de cipuri.
În paralel, însă, cererea de cipuri a crescut în industria echipamentelor electronice, în condiţiile în care oamenii au fost obligaţi să stea în acasă, ceea ce a condus la creşterea vânzărilor de laptopuri şi console de jocuri video.
Acum producătorii de automobile trebuie să concureze pentru cipuri cu producătorii de electronice.
Luna trecută, Ford a majorat investiţiile în vehicule electrice şi autonome la 29 de miliarde de dolari, după ce anul trecut anunţase că va face investiţii de 11 miliarde de dolari pentru a lansa 40 de modele de automobile electrice şi hibride.
De asemenea, compania va investi şapte miliarde de dolari în dezvoltarea tehnologiei pentru vehicule autonome.
Ford, al doilea mare producător auto din SUA, este prezent şi pe piaţa din România.