Medicii din Marea Britanie susţin că aceste aparatele medicale de respiraţie artificială prezintă probleme în alimentarea cu oxigen, nu pot fi curăţate corespunzător, au un ”design nefamiliar” şi un manual de utilizare neclar şi au fost fabricate pentru a fi folosite pe ambulanţe, ci nu în spital.
Problemele semnalate în Marea Britanie nu sunt un caz izolat, ci sunt un exemplu al dificultăţilor aprovizionării cu material sanitar în întreaga lume, afectată de COVID-19. Numeroase guverne depun eforturi, din martie, să achiziţioneze echipament medical, mare parte din China, iar o mare parte din acest material este vital în lupta împotriva pandemieie, însă unele echipamente sunt defectuoase sau nepotrivite.
Cabinetul condus de Boris Johnson este dur criticat din cauza modului în care a gestionat epidemia. Guvernul conservator este acuzat, în contextul în care bilanţul morţilor din cauza COVID-19 a crescut la 26.711 de la începutul epidemiei, de faptul că a eşuat în fuinizarea de echipamente de protecţie personalului din domeniul sănătăţii şi în testare.
Acuzat că a întârziat să ia măsuri împotriva pandemiei şi pentru instituirea izolării, decretată într-un final în 23 martie, Boris Johnson este acum sub presiune pentru a explica când şi cum vor relaxate măsurile restrictive, dar el se arată prudent la vizavi de o eventuală relaxare. Potrivit Agerpres, Johnson a comparat situaţia cu trecerea printr-un „enorm tunel din Alpi”.
„Putem vedea de acum luminiţa de la capătul tunelului”, a declarat el. „Este deci vital să nu ne pierdem controlul şi să nu ne îndreptăm spre un al doilea şi încă mai înalt munte”, a continuat premierul britanic, făcând aluzie la o eventuală recrudescenţă a numărului de cazuri. Boris Johnson a promis totuşi să dezvăluie o „foaie de parcurs” săptămâna viitoare, în care să explice cum intenţionează guvernul să relanseze economia, să redeschidă şcolile şi să-i facă pe britanici să se întoarcă la lucru.