Fondata destul de tarziu, la inceputul secolului XIV, Varsovia a fost unul dintre cele mai frumoase si mai sofisticate orase din Europa, pana cand a primit „distinctia” de „cel mai afectat oras de Al doilea razboi mondial”, fiind distrus in proportie de 85%. Astfel ca Varsovia de azi este in esenta un produs postbelic. Partea veche a orasului a fost reconstruita cu meticulozitate, insa partea noua seamana foarte mult cu Bucurestiul. Singura deosebire consta in numarul mult mai mare al centrelor comerciale si de birouri, usor de recunoscut gratie sticlei si metalului din care au fost construite. Raul Vistula imparte orasul in doua zone complet diferite. Zona de vest include partea veche a orasului si sectorul bancilor, iar toate atractiile si facilitatile turistice sunt amplasate aici. In zona de est sunt numai locuinte. Orasul Vechi, un amestec armonios de elemente gotice, baroce si renascentiste, a fost refacut intre 1949 si 1963, fiecare fragment arhitectonic original fiind incorporat in cladirile restaurate. Parcul Lazienki, resedinta de vara a ultimului rege polonez, Stanislaw Poniatowski, este cel mai mare si mai frumos din Varsovia. Din mai pana in octombrie, pe scena amenajata langa monumentul dedicat lui Chopin au loc concerte gratuite. Varsovia dispune de 20.000 de locuri de cazare, 90% din acestea fiind in hoteluri.
Cele mai inalte cladiri din Cracovia sunt bisericile
Amatorii de arta au la dispozitie peste 50 de muzee, cel mai important fiind Castelul Regal, al carui prim corp a fost construit in 1339. Daca ajungeti in Varsovia, trebuie neaparat sa urcati intr-unul din turnurile amplasate langa Orasul Vechi. Veti putea vedea de sus nu numai aceasta zona, ci si podul nou construit peste raul Vistula, precum si celebrul bulevard numit „Calea regilor”.
Cracovia, resedinta regala timp de o jumatate de secol, a ramas neatinsa de cel de Al doilea razboi mondial, asa ca aici se vad urmele a numeroase stiluri arhitecturale din diferite perioade. Cele mai inalte cladiri din oras sunt bisericile. Circulatia a fost interzisa in centru inca din anii 70, pentru a proteja cladirile de poluare. Cracovia este si orasul in care Steven Spielberg a turnat secvente din celebrul film „Lista lui Schindler”. Daca ajungeti acolo, nu uitati sa vizitati Muzeul Czartoryski, care are in custodie o colectie impresionanta de arta europeana, arta asiatica si armuri.
Desi cu greu poate fi numit atractie turistica, fostul lagar de concentrare de la Auschwitz merita vazut. Localitate de dimensiuni medii, numita de polonezi Oswiecim, este situata la 60 de km de Cracovia. Lagarul a fost in mare parte distrus de nemtii care s-au retras in 1945, dar ceea ce se mai vede in aceasta zona rurala linistita este semnificativ pentru Holocaust. Patru milioane de oameni, din care 2,5 milioane de evrei, au fost omorati la Auschwitz.
Muntii Tatra, cei mai inalti din lantul Carpatic, reprezinta destinatia favorita a amatorilor de schi si de alpinism. Iernile sunt lungi, iar verile foarte scurte, asa ca soarele nu reuseste sa topeasca toata zapada. Localitatea montana care atrage cel mai mare numar de turisti este Zakopane.    

Informatii utile

· Moneda nationala se numeste zlot (in traducere literala inseamna „aur”). Cursul de schimb este urmatorul:
1 USD – 3,9-4 zloti,
1 DM – 1,6-1,7 zloti.
· Tarifele taximetrelor difera in functie de numarul de persoane transportate: astfel, 1 km (1 pers.) este 2 zloti, 1 km (2 pers.) este 3 zloti, 1 km (3 pers.), 4 zloti, iar 1 km (4 pers.), 6 zloti.
· O sticla de Coca-Cola (0,5 l) costa 2,5-3 zloti.
· Un bilet la muzeu costa intre 8 si 15 zloti, in functie de incaperile vizitate.
· Un bilet de autobuz costa 2 zloti, dar mai avantajos este sa cumparati un abonament de o zi, care se ridica la 7 zloti.
· In timpul saptamanii, toate localurile din Varsovia se inchid la ora 23, avand program prelungit doar in week-end.
· O masa la un restaurant de lux depaseste 15 USD, iar locul intr-o camera dubla la un hotel cu pretentii variaza intre 40 si 100 USD.
· Printre felurile de mancare traditionale se numara preparatele din rata, gasca, vaca si miel, iar aperitivul favorit al polonezilor este grasime de gasca amestecata cu ceapa si mirodenii.
· Salariul mediu pe economie este de 1.000 DM pe luna.
· Un bilet de avion dus-intors Bucuresti-Varsovia costa intre 200 si 240 USD.
· Majoritatea polonezilor vorbesc germana si rusa, mai putin engleza.