Praga, „Prahna” in limba localnicilor, inseamna loc uscat. Ploile vin rar, verile sunt insorite, fara a fi toride. De obicei. O data la cativa ani, norii isi iau revansa.
Ne plimbam prin centrul orasului, in cunoscuta zona a Muzeului, cand deodata a inceput sa toarne cu galeata. O multime de persoane s-au refugiat la metroul din apropiere, in cochetele baruri din zona sau la adapostul magazinelor de tot felul. Cativa tineri perseverau in a sfida ploaia, asteptandu-si prietenii langa statuia din fata muzeului, locul obisnuit al intalnirilor din centru. In spatele muzeului troneaza noul sediu al Radioului national Praga, dupa cum dintr-o moderna cladire de alaturi emite postul Europa Libera.
Imbinand armonios arhitectura clasica si cea de tip new-age, strazile centrale ale Pragai gem de vizitatori. Turistii prind repede pontul intalnirilor la statuie, punct de reper sigur si usor de retinut. De aici sunt doua statii de metrou pana la cea mai cautata zona a Pragai: Castelul Carol datand din secolul IX si Podul cu statui (Podul Carol). Vechiul palat regal a fost pana in secolul XVI resedinta regilor si printilor Boemiei. Nimeni nu pune piciorul in Praga fara a tine sa le vada. Mai ales in week-end, ai senzatia ca mii de oameni cu rucsacuri in spate au iesit la miting. Zeci de paparazzi pandesc defilarea garzii. Vizitata anual de peste 100 de milioane de straini (de aproape cinci ori populatia Romaniei), Praga pare in sezon asediata. Cei care nu au timp pentru o plimbare cu vaporasul pe Vltava, raul care strabate orasul, se pot desfata macar cu o pivo (bere) cu guler, servita pe iahturile terase, special amenajate. Cehii sunt neintrecuti in Europa la consumul de pivo, surclasandu-i, spre surpriza unora, chiar si pe nemti. Marea lor placere este sa soarba lichidul spumos in fata unui ecran imens pe care ruleaza un meci de hochei, in asa-numitele sport-clubs sau pe terase.
Berea-i mai ieftina ca acasa
Berea costa de la 10 la 40 de coroane (Kc), adica intre un sfert si un dolar (cursul la casele de schimb: 38-40Kc/1USD). Preturile piperate sunt in zonele turistice, iar necunoscatorii se pacalesc platind pentru zona de trei sau patru ori pretul obisnuit in oras.
Si taximetristii incearca sa-i friga la buzunare pe turistii care nu negociaza. Tarifele bat cam la 25 de coroane/km, dar pot sari si la valori de doua sau chiar de trei ori mai mari.
Pana la Praga si inapoi, veti plati 80 de dolari cu trenul si 230 pentru calatoria cu avionul. La hotel de patru stele preturile ajung la 200 USD/ noapte, dar pensiunile ofera locuri cu numai 7-10 USD/noapte, in conditii bune. De obicei insa, pentru a prinde loc in sezon, trebuie facute din timp rezervari. In ceea ce priveste transportul de la aeroport in oras, o singura companie de taximetrie a castigat, in urma unei licitatii, dreptul de a aduce pasagerii. Masinile sunt moderne, abia puse in circulatie. Pana in centrul orasului sunt aproximativ 20 Km, ceea ce inseamna pana la 20 de dolari.
Calatoria cu mijloacele de transport in comun se taxeaza in functie de durata acesteia. Astfel, un bilet de 8 Kc va permite transportul cu mijloacele de suprafata pentru un interval nu mai mare de 15 minute, nici macar cu un minutel, iar acelasi bilet, la metrou, va fi valabil maximum 30 de minute, dar nu mai mult de patru statii. Controlorii sunt neinduratori. Cine greseste va fi amendat cu 400 Kc, indiferent daca a stiut sau nu regula: „Trebuia sa va informati!”, ne-au spus ei, dupa ce le-am explicat ca am respectat timpul, dar nu am stiut de conditia suplimentara cu numarul limitat de statii. Pentru a evita insa calcule imposibil de facut pentru un necunoscator, este recomandabil sa utilizati tichetele pentru turisti (tourist tickets): cel valabil 24 de ore va costa 70 Kc, cel pentru 3 zile, 200 Kc, cel pentru sapte zile, 250 Kc. E mult mai ieftin decat o amenda!
Ce merita vazut in Praga
Totul. In special, nu ratati:

Castelul Carol (Castelul Praga) – a fost fondat in secolul IX. In secolul al XIV-lea a fost reconstruit in stilul gotic, sub domnia regelui Carol. Regii dinastiei habsburgice au reinceput sa reconstruiasca Palatul in stil renascentist. In prezent, Castelul este resedinta presedintelui Republicii Cehe si reprezinta centrul istoric si politic al orasului Praga si al statului ceh. Partile din castel deschise publicului: Palatul regal, Capela St. Vitus, Wenceslas, mormintele regilor cehi, galeria castelului Praga, Powder Tower, Lobkovic Palace, gradinile Castelului Praga.

Podul Carol – Praga este cunoscuta ca orasul podurilor. La inceputul secolului al XII-lea a fost construit primul pod din piatra – Judith Bridge, de 500 m lungime si sapte metri latime. Doua secole mai tarziu a fost inlocuit prin asa-numitul Pod de Piatra, ulterior botezat Podul Carol. Ineditul acestuia consta in cele 30 de statui si sculpturi realizate de artisti celebri. De pe podul cu statui privitorul are o panorama superba a orasului.

Turnul Vechi al orasului, datand de la mijlocul secolului al XIX-lea, este situat nu departe de Muzeul National, intr-o zona in care predomina stilul istoric al orasului.

Cele zece insule ale raului Vltava. Unul dintre cele mai incantatoare locuri de-a lungul raului e asa-numita zona Certovka. Aceasta separa insula Kampa de una dintre partile istorice ale orasului.

In Slovanskz Ostrov, insula formata acum doua secole, se poate ajunge pe un pod mic dinspre Teatrul National.
O plimbare cu vaporasul pe Vltava va ofera privilegiul de a admira privelistile naturale si cladirile faimoase ale orasului. Costul unei calatorii de 20-30 de minute este de 200 Kc.
Cu 600 de coroane puteti face turul orasului in caleasca, ca in vremurile bune de altadata.

Ce trebuie sa stiti despre praga
La frontiera: Pasaportul trebuie sa fie valabil minimum trei luni de la data intrarii in Praga. Nu este nevoie de viza. Trebuie sa aveti la dvs. minimum 30 de dolari/zi pentru calatoria propusa (durata acesteia va fi declarata la intrarea in tara)

Moneda nationala
Coroana: (Kc) de 1, 2, 5, 10, 20, 50 Kc
Bancnote: 20, 50, 100, 200, 500, 1.000, 2.000, 5.000 Kc
Cursul valutar la casele de schimb: 38 Kc – 40Kc/1 USD

Temperaturi
    Vara (iulie) 19s C
    Iarna (ianuarie) -9s C

Curent electric: 230 V

Transportul in Praga

Biletul se procura de la automatele din statiile de metrou sau pot fi solicitate la centrele de informatii, hoteluri, agentiile de voiaj, magazine.
Biletul de 12 Kc este valabil pentru 60 de minute de la marcare.
Biletele pentru turisti: 70 Kc/24 h, 200 Kc/ 3zile, 250 Kc/7 zile, 280 kc/15 zile

Bilete la muzee, galerii: 30, 50 Kc
In locurile renumite precum Castelul Praga sau Muzeul Evreiesc: intre 120 Kc si 290 Kc
Reduceri de 50% pentru grupuri si pentru studenti

Telefon
Apelurile locale de la telefonul public: 4Kc/ min
Cartele telefonice in valoare de 175 sau 320 Kc pot fi procurate de la chioscurile de ziare, de la tutungerii, hoteluri, agentiile de turism, magazine.