Oamenii de știință din China au reprogramat cu succes celulele adipoase ale unei femei în celule pancreatice producătoare de insulină, ceea ce a inversat diabetul de tip 1. Această descoperire se adaugă la numărul tot mai mare de dovezi conform cărora celulele stem reprogramate ar putea fi utilizate într-o zi pentru tratarea sau vindecarea bolii cronice. Pacienta tratată în cadrul studiului recent încă nu are nevoie de insulină injectată la un an după procedură.
Insulina este cheia chimică
Insulina este cheia chimică care permite moleculelor de zahăr să iasă din fluxul sanguin și să intre în celule, unde pot fi utilizate drept combustibil. În diabetul de tip 1, sistemul imunitar distruge celulele producătoare de insulină ale organismului, care se află în „mini-organe” mai mari din pancreas, numite insule.
Fără insulină, celulele sunt lipsite de combustibil, în timp ce nivelul zahărului din sânge crește. În cazuri extreme, oamenii mor deoarece organismul produce compuși acizi, cunoscuți sub numele de cetone, în încercarea de a produce suficientă energie pentru ca celulele să supraviețuiască.
Noul studiu publicat în revista Cell a arătat că, după ce au readus celulele în această stare, oamenii de știință le-au convins chimic să devină celule insulare. Aceste noi celule insulare au fost apoi implantate în abdomenul pacientului. Înainte de a fi supusă acestui tratament experimental, pacienta se străduia să își controleze glicemia, petrecând mai puțin de jumătate din timp într-un interval „țintă” de glicemie sănătoasă. După transplantul de celule al pacientei, timpul petrecut în zona țintă s-a îmbunătățit la peste 98%. La 75 de zile după transplant, pacienta nu mai avea nevoie să își injecteze insulină pentru a-și controla glicemia.
Transplantul de celule de insule la pacienți nu este o abordare nouă
Transplantul de celule de insule la pacienți nu este o abordare nouă, dar noul tip de transplant de insule primit de pacientă reprezintă un progres: Spre deosebire de celulele donate, celulele stem oferă o sursă potențial nelimitată de noi insule. Celulele grefate în burtă s-au descurcat mai bine decât cele implantate de obicei în ficat, prezentând „o secreție de insulină net îmbunătățită”. Noul tratament cu celule stem face parte dintr-un număr tot mai mare de dovezi conform cărora insulele derivate din celule stem pot inversa diabetul de tip 1, cel puțin pentru o perioadă, potrivit livescience.