În primul semestru din acest an, deficitul bugetar a crescut cu peste 70% ca sumă

deficit bugetar

SURSA FOTO: Dreamstime

În primul semestru din acest an, deficitul bugetar a crescut cu peste 70% ca sumă, ajungând la 63,67 miliarde de lei, comparativ cu cele 37 miliarde de lei din primul semestru al anului trecut.

În primul semestru din acest an, deficitul bugetar a crescut cu peste 70% ca sumă

În primul semestru din acest an, deficitul bugetar a crescut cu peste 70% ca sumă. Execuția bugetului general consolidat în primele șase luni ale acestui an s-a încheiat cu un deficit de 63,67 miliarde de lei, respectiv 3,60% din PIB.

În prima jumătate a acestui an, veniturile totale au ajuns la 275,50 miliarde de lei, în creștere cu 13,5% față de anul anterior. Această creștere a fost susținută de încasările din venituri curente, cum ar fi contribuțiile de asigurări, TVA, impozitul pe salarii, impozitul pe profit și veniturile nefiscale. Încasările din impozitul pe salarii și venit au totalizat 24,92 miliarde de lei, înregistrând o creștere de 20,4% față de anul anterior.

Veniturile din impozitul pe salarii au crescut cu 20,3%, depășind creșterea fondului de salarii din economie, care a fost de 17,5%. Această creștere a fost influențată de schimbările în reglementările privind facilitățile fiscale pentru angajații din sectorul construcțiilor, agriculturii, industriei alimentare și IT, precum și de majorarea salariului minim brut pe economie. S-au înregistrat creșteri semnificative ale încasărilor din impozitul pe veniturile din pensii (58,2%) și din declarația unică (13,0%).

Dinamica încasărilor din impozitul pe dividende rămâne în teritoriul negativ

Veniturile din impozitul pe dividende sunt în scădere (-11,5%) din cauza comparației cu încasările foarte mari din ianuarie 2023. Creșterea de anul trecut s-a datorat dividendelor mari distribuite în baza situațiilor financiare interimare întocmite în anul 2022, când s-a aplicat o cotă de impozit de 5%.

Contribuțiile de asigurări au ajuns la 92,75 miliarde de lei, în creștere cu 20,8% față de anul anterior, depășind creșterea fondului de salarii din economie. Această evoluție pozitivă a fost influențată de schimbările în reglementările privind facilitățile fiscale pentru angajații din sectoarele construcții, agricultură, industria alimentară și IT, precum și de plata CASS pentru tichete de masă și vouchere de vacanță. Creșterea salariului minim brut pe economie și pentru sectoarele construcții, agricultură și industria alimentară a avut un impact pozitiv. Totuși, evoluția a fost afectată negativ de restituirea sumelor reținute pentru CASS din veniturile din pensii.

Încasările din impozitul pe profit au totalizat 15,54 miliarde de lei, în creștere cu 22,0% față de anul anterior. Evoluția sa a fost susținută de veniturile din impozitul pe profit, inclusiv impozitul minim pe cifra de afaceri de la agenții economici și impozitul pe profit de la băncile comerciale. Cu toate acestea, evoluția a fost ușor atenuată de redirecționarea unei părți din impozitul pe profit pentru sponsorizări și acte de mecenat, a informat, vineri, Ministerul Finanțelor.