În primul trimestru al anului, Bulgaria a făcut faţă crizei mai bine decât România. Potrivit ultimelor date ale oficiului de statistică de la Sofia, economia bulgară s-a contractat în primele 3 luni ale anului doar cu 3,5%. Prin comparaţie, economia românească a pierdut pe drum 6,2%. Ambele comparaţii sunt făcute cu perioada similară a anului trecut.

Pentru bulgari, primul trimestru al lui 2009 este primul din 1997 încoace în care PIB-ul înregistrează o scădere. De asemenea, este o scădere mult mai mare decât anticipările analiştilor. De menţionat că unii dintre comentatorii bulgari credeau într-o uşoară creştere, undeva între 0-0,5%.

Buletinul statistic este instrumentul de cea mai mare acurateţe în calcularea scăderii economiei. Până acum, au fost doar estimări bazate pe reducerea investiţiilor străine, a schimburilor comerciale, a construcţiilor sau a veniturilor cetăţenilor.

Potrivit estimărilor BERD, economia Bulgariei va scădea cu 3% în acest an şi cu 1% în anul următor. FMI spune că economia României va scădea cu 4,1% în acest an.