Firesc, crescatorii au cel mai mult de castigat de pe urma cresterii taxelor vamale, pentru ca vor putea vinde carnea la peste 60.000 lei/kg, cu cel putin 15.000 lei/kg mai mult fata de pretul de pana acum. Aceasta pentru ca preturile sunt formate, in mare parte, in functie de importuri, intrucat ele reprezinta circa 70 la suta din consum. „Este de la sine inteles ca in momentul in care carnea din import va intra la peste 65.000 lei/kg, crescatorii autohtoni vor creste pretul pana aproape de acesta. Astfel, profitul crescatorilor romani va depasi 20.000 lei la fiecare kilogram de carne”, considera Mihai Lungu, analist. Ceea ce presupune ca, la o productie de 9.000 tone lunar (media inregistrata in 2002), crescatorii vor castiga 180 miliarde de lei lunar, din care 135 miliarde numai din cresterea de pret pentru alinierea la cele din import.
Orice modificare pe lantul carnii loveste consumatorul
Prin aceasta majorare de taxe vamale, un castigator imediat si sigur este statul care, in loc de 10.000 lei/kg, va incasa 23.000 lei/kg. La un volum mediu de import estimat la 60.000 tone luna, veniturile din aceasta taxa vor fi de circa 130 miliarde de lei lunar.
Totusi, cum o data cu majorarea taxelor vamale subventia pentru crescatori a crescut de la 4.000 lei/kg la 7.000 lei/kg, inseamna ca statul va ramane cu mai putin de 80 miliarde de lei, dupa ce va plati subventia.
Dupa crescatori, pe lantul carnii urmeaza procesatorii. Cum este firesc, procesatorii urmaresc sa se aprovizioneze la preturi cat mai mici, recenta majorare de taxe vamale afectandu-le profiturile. „In mod normal, cresterea taxelor vamale duce la scumpirea produselor finite cu o suma egala cu 70 la suta din valoarea taxei vamale. In aceste conditii, afacerile procesatorilor sunt afectate prin scaderea volumului de afaceri”, spune Mihai Visan, director executiv al Asociatiei Romane a Carnii. Aceasta deoarece pana acum nu s-a intamplat ca procesatorii sa-si reduca profiturile pentru a acoperi scumpirile din amonte. „Pe langa faptul ca mergem cu rate minime de profit, o compensare a scumpirii carnii prin diminuarea profitului este imposibila, mai ales in actualul context de piata”, considera Mihai Lungu. „Cresterea taxelor la carne la 45 la suta si mentinerea acestora la numai 15 la suta pentru mezeluri vor duce la cresterea importurilor de preparate. Pentru ca taxa de 15 la suta pentru mezeluri este ca si inexistenta din punctul de vedere al protectiei, in conditiile in care cei care vor exporta vor produce carne cu 45 la suta mai ieftina deca noi”, spune Mihai Visan.
In aceasta perioada, piata carnii este data peste cap
Contextul de piata este in legatura directa cu consumatorul, cea de a treia categorie de actori pe piata carnii. Evident, scumpirile de pe acest lant se rasfrang asupra consumatorului. „Acest moment este atipic pentru piata carnii. Prin traditia ultimilor ani, incepand cu luna martie ar fi trebuit sa se inregistreze o crestere cu peste 20 la suta a consumului, o data ce a trecut perioada ianuarie-februarie, in care consumul este la pamant pentru ca, pe de o parte, porcul de Craciun mai ajunge macar cu coada pana in februarie, iar pe de alta parte din lipsa banilor. In luna decembrie se cheltuie sume importante, iar primele luni ale anului sunt dedicate platii impozitelor si taxelor. Deci, daca prin traditie acum ar fi trebuit sa asistam la o crestere accentuata a consumului, practic, luna martie a acestui an a insemnat o contractare a consumului. In aceste conditii, orice scumpire nu va face decat sa duca la o scadere si mai drastica a consumului”, prezinta Radu Timis, director general CrisTim.
Caderea consumului, cand se astepta o crestere, este cauzata de iarna grea, dar si de ofertele din luna decembrie. „Daca anul trecut, inca din februarie incepuse activitatea in constructii si agricultura, anul acesta abia in ultimul timp a inceput sa se lucreze. In aceste conditii, pe langa faptul ca nu au mai intrat bani in bugetele familiale, din moment ce nu s-a lucrat, nici necesarul de consum nu a crescut. Cresterea cheltuielilor pentru incalzire a coincis tot cu o iarna grea, care a dus la un consum mai mare de energie, deci si la cheltuieli mai mari. Sistemul de rate cu avans zero, care a explodat in luna decembrie, a diminuat lunar bugetele familiilor, pentru ca la acest sistem a apelat populatia din mediul urban, care reprezinta ponderea cea mai mare din consum”, afirma Mihai Lungu. La toate acestea se mai adauga si postul Pastelui. „Anul acesta a crescut simtitor numarul persoanelor care tin post. Spre exemplu, la noi in fabrica anii trecuti posteau numai cinci angajati iar acum sunt peste 25 de persoane care se abtin de la consumul de carne”, spune Radu Timis.
In razboiul carnii, statul joaca pe mana crescatorilor
3 aprilie 2003, 12:00
Ultima modificare în 3 aprilie 2003, 15:00
Firesc, crescatorii au cel mai mult de castigat de pe urma cresterii taxelor vamale, pentru ca vor putea vinde carnea la peste 60.000 lei/kg, cu cel putin 15.000 lei/kg mai mult fata de pretul de pana acum. Aceasta pentru ca preturile sunt formate, in mare parte, in functie de importuri, intrucat ele reprezinta circa 70 la suta din consum. "Este de la sine inteles ca in momentul in care carnea din import va intra la peste 65.000 lei/kg, crescatorii autohtoni vor creste pretul pana aproape de ace
Etichete: arhiva,
carnii,
leu
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Ofertele bancilor capteaza interesul tinerilor
- Cinci Intrebari
- Mai bine ca anul trecut, mai prost decat vecinii
- Intarzierea finantarilor pagubeste intreprinzatorii
- Gropile Bucurestiului vor inghiti 100 de milioane USD
- Curier
- Sakaguchi: „In Romania, sunt cele mai mari accize din lume”
- Pentru ING Nederlanden, 2002 a fost anul recordurilor
- Razboiul din Irak incurca socotelile hotelierilor romani
- SIF Moldova isi lasa oile in paza lupului