Zeci de mii de migranţi est-europeni au venit în Marea Britanie pentru a munci, în cursul ultimului an, într-o perioadă în care controalele la frontieră erau relaxate, urmează să arate cifrele oficiale care vor fi date publicităţii săptămâna aceasta.
Într-o analiză pregătită în exclusivitate pentru The Telegraph, economişti de la Oxford University prognozează că cifrele vor arăta că în primele trei luni ale anului curent în Regatul Unit au lucrat cu cel puţin 30.000 de români şi bulgari mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2013.
Sporul – de peste 25% – va duce probabil numărul total al migranţilor veniţi numai din aceste două ţări şi care trăiesc acum în Marea Britanie la 200.000, dacă sunt socotiţi şi membrii familiilor lor care nu lucrează.
Cifrele survin după abrogarea tuturor restricţiilor care îi vizau pe noii migranţi veniţi în Marea Britanie din România şi Bulgaria, cele mai sărace state membre ale UE, de la 1 ianuarie.
Miercuri, statisticile oficiale privind ocuparea forţei de muncă din Marea Britanie vor furniza primele indicii ale impactului ridicării restricţiilor parţiale asupra imigraţiei în Regatul Unit.
În săptămânile care au precedat eliminarea controalelor la frontieră, parlamentarii conservatori britanici au făcut apel la prelungirea restricţiilor care vizau cele două ţări dar miniştrii au refuzat, susţinând că ar fi încălcat legile europene.
Cifrele vor fi date publicităţii într-un moment cu o înaltă încărcătură emoţională, cu mai puţin de două săptămâni înainte de alegerile pentru Parlamentul European, organizate pe tot cuprinsul Marii Britanii. Premierul David Cameron este supus presiunilor pentru a adopta o abordare mai fermă în privinţa imigraţiei europene, pentru a-i recupera pe alegătorii migraţi la Partidul Independenţei Regatului Unit (UKIP).
Bulgarii şi românii pot călători în Marea Britanie fără viză de la aderarea lor la UE în 2007. Dar au existat restricţii temporare asupra angajării lor, prin instituirea unor permise de muncă şi cote pentru locurile de muncă în domeniul agriculturii şi procesării alimentare.
Aceasta a făcut ca majoritatea românilor şi bulgarilor să preia munci sezoniere precum culesul de fructe, dacă nu erau angajaţi proprii.
Toate restricţiile au fost abrogate de la 1 ianuarie anul acesta şi bulgarii şi românii au acum dreptul să revendice aceleaşi beneficii şi îngrijiri medicale ca şi alţi cetăţeni ai UE.
Miercuri, Biroul pentru statistică naţională va da publicităţii o estimare a numărului românilor şi bulgarilor care au lucrat în Regatul Unit, din luna ianuarie până în martie anul curent, adică primele trei luni după ridicarea restricţiilor.
Analiştii de la centrul Migration Observatory de la Oxford spun că cifra va fi aproape sigur mai mare, întrucât a crescut şi în perioada în care existau controale.
50.000 de migranţi, în următorii cinci ani
În primul trimestru al anului 2007, în Marea Britanie trăiau 29.000 de români şi bulgari cu vârsta mai mare de 16 ani. În aceeaşi perioadă cuprinsă între ianuarie şi martie anul trecut, cifra crescuse de aproape patru ori, la 112.000.
Dr Carlos Vargas-Silva, economist şi cercetător senior la Migration Observatory, spune că se aşteaptă să vadă "o creştere mare" când vor fi anunţate rezultatele.
"Este aproape cert că vom constata o creştere a numărului, din primul trimestru al anului 2013 până în primul trimestru al anului 2014", a spus el. "Ne-am aştepta la cel puţin încă 30.000. Este greu de previzionat, dar acesta ar fi minimumul pe care îl aşteptăm".
Până în decembrie 2013, în Regatul Unit se aflau 144.000 de muncitori români şi bulgari. Deşi au existat restricţii pentru muncitorii care doreau să preia slujbe la marii angajatori, nu existau limite pentru migranţii care se înregistrau în calitate de "angajaţi proprii".
Dr Vargas-Silva spune: "Se poate susţine că mulţi din cei care au vrut să vină în Regatul Unit se află deja aici, deoarece muncesc în calitate de angajaţi proprii. Sau poate că mulţi din ei sunt în căutare de locuri de muncă în marile companii şi vin acum în Regatul Unit."
Migration Watch UK, un alt think-tank specializat în date privind migraţia, prognoza că în fiecare an, în următorii cinci ani, din aceste două ţări vor veni în Regatul Unit încă aproximativ 50.000 de migranţi. Alp Mehmet, vicepreşedinte la Migration Watch UK şi fost ambasador în Islanda, spune că vor exista "presiuni adiţionale" asupra şcolilor, locuinţelor şi sistemului de sănătate NHS, din partea "unui influx de oameni de acest fel".
"Suplimentarea populaţiei are un impact destul de semnificativ asupra noastră a tuturor, nu în ultimul rând într-o perioadă de resurse limitate", a spus el.
Philip Hollobone, parlamentar conservator din partea circumscripţiei Kettering, a spus că cifrele privind imigraţia care vor fi date publicităţii săptămâna aceasta vor reprezenta "o nouă confirmare a faptului că nu avem nici un fel de control asupra migraţiei din UE" şi a făcut apel la retragerea Marii Britanii din UE. "Imigraţia este problema numărul unu din poarta noastră", a spus el. "Dacă nu combatem problema integrării noastre europene, nu vom controla nivelurile de migraţie din UE".RADOR