În Republica Moldova rulează filme și seriale TV care susțin războiul din Ucraina
În Republica Moldova, telespectatorii pot urmări filme și seriale TV din Rusia, care susțin tacit războiul din Ucraina, totul în plină luptă a autorităților moldovene cu propaganda rusă.
Pe data de 18 iulie 2024, StarNet, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața de telecomunicații, a anunțat telespectatorii că își îmbunătățește serviciile, adăugând zece posturi TV noi în grilă, majoritatea dintre ele fiind fondate de Gazprom Media și conduse de prezentatoarea TV Tina Kandelaki, de naționalitate georgiană-rusă.
„Cele 10 posturi sunt de tip generalist și ar livra conținut variat”, scrie într-un comunicat de presă emis de StarNet.
În realitate, noile posturi TV ar difuza filme și emisiuni TV de producție rusească, care susțin în mod deschis războiul din Ucraina. THT International, TV3 International și СТС International vor apărea pe StarNet. THT International va fi pe canalul 22, TV3 International, va fi pe canalul 28, iar СТС International va fi pe canalul 23.
Schimbările în grila a StarNet, unul din cei mai mari jucători pe piața de telecomunicații din țara vecină, se întâmplă în plină luptă a autorităților cu propaganda care vine din Est.
Cinci canale TV din Republica Moldova vor dispărea complet
În acest an, Republica Moldova a revocat licențele de emisie pentru cinci posturi de televiziune pentru că ar fi avut legături suspecte cu Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, cunoscuți pentru afilierea lor pro-Rusia.
Printre posturile TV afectate se numără: Canal Unu în Moldova, Akchent TV, Orizont TB, Canal 2 și Canal 3. Ele nu ar fi dezvăluit informații esențiale despre finanțarea lor către Consiliul pentru Promovarea Proiectelor de Investiții.
Motivația Guvernului de la Chișinău se bazează pe descoperirea unor legături suspecte între aceste posturi și Ilan Șor, ale cărui activități politice pro-Rusia au fost recent interzise, precum și cu Vladimir Plahotniuc.
Republica Moldova a făcut la fel și-n anii trecuți
Anul trecut, mai multe posturi de televiziune din Republica Moldova au fost lipsite de licență de emisie. Activitatea lor a fost suspendată pe durata stării de urgență din țara vecină. Printre ele se numără Orizont TV, ITV, Prime, Publika TV, Canal 2 și Canal 3. Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a propus Comisiei pentru Situații Excepționale să sisteze licențele de emisie.
Guvernul de la Chișinău a aprobat suspendarea, motivând că posturile promovau „interese străine”.
De altfel, în anul 2022, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) din Republica Moldova a emis un ordin prin care a suspendat licențele unor posturi de televiziune controlate de deputatul fugar Ilan Șor și de Partidul Socialiștilor, pe durata stării de urgență.