Ca dovada sta anexa la contractul de comision nr. 205/2001, incheiat cu SC Consulting Al Press. Prin acest document, semnat de Gheorghe Anghel (?!?), in locul directorului general de la acea vreme, George Musliu, Rodipet s-a facut parte la pierderile rezultate din retururi pentru ziarul Independent al lui Horia Alexandrescu. Indiferent daca acest ziar se vindea sau nu, pentru o luna si jumatate, Rodipet platea catre SC Consulting suma de 700 milioane lei. si uite prin ce cai pierde Rodipet!
Pentru a acoperi pierderile din astfel de contracte oneroase, directorul Anghel are nevoie de bani primiti, direct la centru, in urma vanzarilor altor publicatii, respectiv, de contracte incheiate la centru. De fapt, acesta este motivul real pentru care conducerea Rodipet vrea cu tot dinadinsul un contract centralizat si cu trustul de presa Ringier. Directorul general al Rodipet motiveaza obligativitatea semnarii unui contract cadru prin „necesitatea ca toate editurile sa beneficieze de un tratament egal in serviciile de distributie”. Insa, dupa cum am aratat mai sus, nu trustul Ringier ar fi acela care nu respecta o astfel de conduita, ci chiar Gheorghe Anghel in persoana. Printr-o scrisoare trimisa in data de 3 iunie a.c., Gheorghe Anghel someaza conducerea trustului Ringier (cuprinde publicatiile Revista Capital, Libertatea, TV Mania, Unica, Bravo si Lumea Femeilor) sa incheie un contract cu clauze abuzive in termen de 30 de zile, altfel relatiile dintre cele doua parti vor fi intrerupte. Aceasta adresa contravine afirmatiilor pe care conducerea Rodipet le-a facut recent, intr-un comunicat de presa transmis principalelor publicatii centrale, in care se arata ca „Rodipet SA nu-si pune in nici un fel problema renuntarii la colaborarea cu trustul de presa Ringier, unul dintre partenerii sai importanti”. De ce tine mortis conducerea Rodipet sa incheie un contract la nivel central cu editorii de presa? Pentru ca administratorii societatii de difuzare a presei vor sa fie stapani pe banii incasati din vanzarea ziarelor. Pana in anul 2000, intre cele doua parti a fost semnat un contract centralizat, adica publicatiile erau trimise catre Rodipet central, dupa care plecau la cele 41 de sucursale. Prin aceasta relatie, Rodipet a acumulat datorii catre Ringier de peste 700.000 de dolari. In paralel, alte case de editura erau cu incasarile la zi sau beneficiau de contracte de comision preferential. Din aceste motive, trustul Ringier a negociat un nou contract semnat tot cu conducerea Rodipet (deci Rodipet central era parte din contract), dar cu anumite clauze: o relatie directa cu sucursalele, respectiv distributia si platile sa se faca sub controlul Rodipet central, dar direct cu cele 41 de sucursale. Banii de pe publicatiile vandute plecau direct de la sucursale catre trust, fara sa mai treaca pe la Rodipet central, acesta din urma incasand doar partea din comision ce-i revenea. Rezultatele au fost pozitive pentru ambele parti: datoriile Rodipet catre Ringier s-au diminuat, iar vanzarile s-au dublat. Toate acestea in conditiile in care comisionul platit de trust catre Rodipet era la acelasi nivel cu cel platit de ceilalti editori. Astfel, nu poate fi vorba nicidecum de conditii de difuzare favorizante fata de restul presei si nici de termeni dezavantajosi pentru Rodipet, dupa cum invoca directorul Anghel, atata timp cat valoarea reala a comisionului incasat de compania de difuzare s-a dublat in baza acestui tip de contract.
Pozitia conducerii Rodipet referitoare la faptul ca Clubul Roman de Presa (CRP) a solicitat ca toate editurile sa beneficieze de un tratament egal in serviciile de distributie, prin semnarea de catre toti editorii de presa a unui contract cadru, contravine realitatii. La intrunirea CRP din decembrie 2001, s-a discutat despre realizarea unui asemenea contract. Insa, propunerea ca fiecare sa-si negocieze contractul cu Rodipet a venit chiar de la reprezentantul cotidianului Adevarul.
Mai nou, conducerea Rodipet inventeaza solutii pentru a face rost de fonduri. Difuzorul de presa se afla intr-o criza acuta de bani, datoria totala a societatii catre editori fiind de circa 150 miliarde de lei. Continuandu-si razbunarea, sub privirea ingaduitoare a APAPS, actionarul majoritar al Rodipet, directorul Anghel cere acum trustului Ringier plata separata a prestarii transportului publicatiilor catre sucursale, desi contravaloarea acestui serviciu a fost achitata prin plata comisionului, efectuata catre Rodipet, in baza raporturilor comerciale desfasurate pe baza de factura. Plata separata a transportului este o premiera. In prezent, nici un editor nu este obligat la o astfel de plata.