Banca Mondiala a intocmit si in acest an raportul "Doing Business" care analizeaza climatul prielnic dezvoltarii de noi afaceri in 181 de tari pe baza a 10 indicatori. Acestia masoara cat este de usor sa pornesti sau sa inchizi o afacere, sa platesti taxe, sa faci angajari sau felul in care statul ii protejeaza pe investitori. In clasamentul general Romania se afla pe locul 47 din cele 181 de tari analizate. Tara noastra a fost surclasata de tari precum Emiratele Arabe Unite (46), Bulgaria (45)
Banca Mondiala a intocmit si in acest an raportul „Doing Business” care analizeaza climatul prielnic dezvoltarii de noi afaceri in 181 de tari pe baza a 10 indicatori. Acestia masoara cat este de usor sa pornesti sau sa inchizi o afacere, sa platesti taxe, sa faci angajari sau felul in care statul ii protejeaza pe investitori.
In clasamentul general Romania se afla pe locul 47 din cele 181 de tari analizate. Tara noastra a fost surclasata de tari precum Emiratele Arabe Unite (46), Bulgaria (45), Armenia(44), Ungaria (41) sau Slovacia (36).
Romania ocupa insa un loc foarte bun in clasamentul privind demararea unei afaceri (locul 26), contractarea unui credit (locul 12), eficienta cu care sunt tratate litigiile comerciale (locul 31). Un loc foarte bun este ocupat si in ceea ce priveste protejarea investitorilor, Romania plasandu-se pe pozitia a 36-a, dar si comertul in afara tarii (locul 40).
Cea mai grava problema a Romaniei este insa sistemul de plati a taxelor. Astfel, sunt necesare 202 ore pentru plata celor 113 taxe impuse pentru deschiderea unei afaceri. Romania se situeaza astfel pe locul 146 in ceea ce priveste acest indicator, dupa tari precum Brazilia, Egipt sau Albania. Pe primul loc in ceea ce priveste numarul de taxe care sunt impuse de stat se afla Maldive, urmata de Quatar, unde se plateste doar o taxa, si Suedia, cu doar doua taxe.
Pe primul loc in in clasamentul statelor care au cel mai favorabil mediu de afaceri se afla Singapore, datorita legilor foarte prietenoase in ceea ce privest falimentul si forta de munca. De asemenea, in Singapore este foarte usor si simplu sa platesti taxele impuse de stat. Singapore are si o serie de legi care protejeaza investitorii.
Pe locul al doilea in clasamentul general se afla Noua Zeelanda care prezinta cel mai scurt timp necesar pentru pornirea unei afaceri.
Urmatorul loc este ocupat de Statele Unite care prezinta facilitati extraordinare in ceea ce priveste forta de munca: sa anagajezi sau sa concediezi un angajat fiind extrem de usor. De asemenea, in SUA, este foarte usor sa obtii un permis de constructie, acesta fiind eliberat in doau 40 de zile.
Sursa: Doing Business 2009, CNN