Potrivit raportului, care măsoară reglementările adoptate în perioada iunie 2010-mai 2011, România a făcut mai dificilă demararea unei afaceri prin solicitarea unui certificat fiscal pentru sediul unei noi companii înainte de înregistrarea acesteia. În schimb, România a uşurat plata taxelor pentru companii prin introducerea unui formular unic pentru contribuţiile sociale, care poate fi depus electronic. De asemenea, România a amendat legea insolvenţei pentru a scurta perioada procedurilor de insolvenţă.

Raportul studiază situaţia din 183 de economii. România, pe locul 72 la capitolul ‘Unde este cel mai uşor să faci afaceri’, se situează după ţări precum Belarus, Turcia, Cehia, Polonia, Bulgaria, Ungaria, dar înaintea unor state precum Croaţia, Italia, China, Serbia, Grecia, Rusia sau Ucraina.

Pe primele 10 locuri se clasează Singapore, Hong Kong, Noua Zeelandă, SUA, Danemarca, Norvegia, Marea Britanie, Coreea de Sud, Islanda şi Irlanda, remarcabil fiind faptul că primele cinci poziţii au rămas nemodificate faţă de anul trecut. Pe ultimele trei locuri se clasează Republica Congo, Republica Centrafricană şi Ciad.

Dahlia Khalifa, unul din co-autorii raportului, a declarat că anul 2011 a fost un an record în materie de reforme, în condiţiile în care 125 de economii au implementat un număr de 245 de reforme în domeniul legislativ, cu 13% mai mult decât în anul precedent.
SURSA: Agerpres