Doi bărbați sunt bănuiți că au rupt sigiliile vagoanelor unui tren de marfă, 10 de tone de grâu ajungând pe calea ferată. Din această cantitate, suspecții au furat 500 de kilograme.

Polițiști de la Transporturi Constanța au reținut, pentru 24 de ore, doi bărbați bănuiți de furt calificat.

Cei doi au fost prinși în flagrant, la data de 27 iulie a.c., la scurt timp după ce furaseră 500 de kilograme de grâu.

„În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit că cerealele ar fi fost sustrase dintr-un tren de marfă aflat în triajul Palas, după ce persoanele bănuite ar fi rupt sigiliile vagoanelor. Astfel, aproximativ 10 de tone de grâu au curs pe terasamentul căii ferate, din care persoanele bănuite ar fi sustras 500 de kilograme de cereale. Cantitatea de grâu rămasă pe terasamentul căii ferate a fost distrusă în urma ploilor, prejudiciul fiind de aproximativ 14.000 de lei”, a anunțat Poliția Constanța.

La percheziția făcută în locuința unuia dintre suspecți s-a găsit o cantitate din bunurile furate, precum și suma de 350 de lei, provenită din vânzarea unei părți din cereale.

Unul a fost arestat preventiv, pentru 30 de zile, iar celălalt a primit arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Preţurile cerealelor ar putea creşte cu până la 15%

Preţurile cerealelor la nivel mondial ar putea creşte cu până la 15% după ce Rusia a renunţat la un acord care permitea Ucrainei să îşi transporte în siguranţă cerealele prin porturile de la Marea Neagră, a declarat economistul-şef al Fondului Monetar Internaţional.

„Este foarte clar că iniţiativa din Marea Neagră a fost foarte utilă pentru a ne asigura că va exista o ofertă amplă de cereale pentru întreaga lume în ultimul an”, a declarat Pierre-Olivier Gourinchas reporterilor, potrivit Bloomberg: „Acelaşi fenomen funcţionează în sens invers odată cu încetarea acordului, fapt care va pune o presiune suplimentară asupra preţurilor la alimente”.

Deşi FMI încă îşi evaluează previziunile privind efectele încetării pactului, Fondul Monetar internaţional e de părere că o creştere de 10 până la 15% „este o estimare rezonabilă”, a declarat Gourinchas.

Rusia a pus capăt săptămâna trecută pactului cu Ucraina, sporind incertitudinea privind aprovizionarea cu alimente la nivel mondial şi intensificând tensiunile din regiune. Măsura pune în pericol o rută comercială cheie din Ucraina, unul dintre cei mai importanţi transportatori de cereale şi ulei vegetal din lume, chiar în momentul în care va începe următoarea recoltă a ţării.

Luni, preţurile la grâu şi porumb au crescut după ce Rusia a atacat unul dintre cele mai mari porturi ucrainene de pe Dunăre, sporind riscurile cu care se confruntă ultima rută majoră de export de cereale a Kievului.