În acel an şi în 2008, economia românească a crescut cu peste 8%. Însă nu a fost vorba decât de o euforie – a creşterii investiţiilor străine, a creditelor uşoare, la care s-au adăugat cele 10 miliarde de euro trimise în fiecare an de românii din străinătate, şi avântul consumist al unora dintre români. Totul părea un vis, însă a venit şi reversul: PIB-ul a scăzut cu 7% în 2009, şi guvernul s-a văzut obligat să ceară un împrumut de 20 de miliarde de euro FMI şi UE, consemnează duminică El Pais.
În Bucureşti, preţurile locuinţelor de mâna a doua, dar şi al celor noi, au intrat în cădere liberă, astfel încât acum se poate cumpăra un apartament cu mai puţini bani decât înainte de boom-ul imobiliar. Irina B. are 38 de ani şi este director al unei companii de relaţii publice. În mai 2007 şi-a cumpărat un apartament de 95 de metri pătraţi în calea Griviţei din centrul capitalei Bucureşti, cu 90.000 de euro. În toamnă, preţul ajunsese la 150.000 de euro, iar în 2008 depăşea 200.000 de euro. În vara acestui an, vecinul ei şi-a scos la vânzare apartamentul cu 78.000 de euro, şi tot nu-i este uşor să găsească un cumpărător.
Băncile au închis robinetul creditelor, investiţiile private s-au terminat – într-o ţară care avea ani întregi de creşteri ale preţurilor, în directă legătură cu cererea reală şi speculaţiile de pe piaţa imobiliară. Speculatorul care cumpără azi şi vinde mâine nu mai există. Locuinţele de mâna a doua nu mai costă atât de mult, iar la cele noi s-a moderat creşterea preţurilor.
În capitală, media este de 1.245 de euro pe metrul pătrat – cu 45% mai puţin decât în luna martie 2008, când preţurile atinseseră nivelul cel mai ridicat. Preţurile apartamentelor de peste 100 de metri pătraţi au scăzut semnificativ. ‘Din cauza unei mai mici puteri de cumpărare, majoritatea românilor caută o locuinţă cu suprafaţă minimă de locuit’, explică directorul general al portalului de ştiri inmobiliare.ro, Adrian Erimescu. El mai susţine că preţurile vor continua să scadă în următoarele luni.
Preşedintele biroului notarilor publici din Bucureşti, Doina Rotaru, susţine că piaţa imobiliară se poticneşte, fără cerere ori ofertă. De asemenea, căderea monedei naţionale, faţă de euro, a făcut ca îndatorirea multor familii să ducă la lipsa de interes pentru achiziţionarea unei locuinţe.
Creşterea euro, de la 3,6 lei în septembrie 2009, la 4,2, acum, a pus probleme tuturor celor care au cumpărat case cu un împrumut în euro. Mai mult, situaţia a dus şi la imposibilitatea ajustării preţurilor din partea celor care au construit cumpărând tot în euro.
SURSA: Agerpres
„În România, nu mai există speculatori imobiliari”
17 octombrie 2010, 14:31
Ultima modificare în 17 octombrie 2010, 17:31
România, a doua ţară cea mai săracă din Uniunea Europeană, a primit numeroase companii imobiliare din vest, la numai şase luni după intrarea în familia europeană, în 2007. Acestea au urmărit creşterea profitului şi mai ales, amortizarea efectelor crizei financiare care se apropia.
Etichete: imobiliare,
tranzactii imobiliare
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook