Într-o ţară în care ştirile prezintă zilnic cazuri în care oamenii suferă sau mor în spitale cauza unor diagnostice greşite, a unor tratamente nepotrivite sau a lipsei medicamentelor şi echipamentelor de bază, este ciudat că românii fac încă foarte puţin sau chiar nimic pentru ca drepturile să le fie respectate.
Între 2006-2011, Comisia de Disciplină a Consiliului Medicilor din România a avut de analizat 725 de cazuri în care 916 doctori au fost acuzaţi de malpraxis. Dintre aceştia, 198 au fost sancţionaţi. Numărul doctorilor reclamaţi la Consiliul Medicilor din România a crescut de la 112 în 2006 la 187 în 2011.
Însă, numai 11 au primit interdicţie de a practica medicina. Aceste cifre nu indică însă în niciun fel numărul cazurilor care nu au fost raportate, ce poate ajunge la ordinul zecilor de mii. În acelaşi timp, în Regatul Unit al Mării Britanii, una dintre cele mai dezvoltate ţări din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte sistemul de sănătate, peste 8.500 de medici au fost raportaţi pentru erori medicale.
Aceasta demonstrează că românii încă nu au o educaţie corectă în ceea ce priveşte drepturile pacienţilor şi trebuie să îşi creeze obiceiul de a cere ceea ce li se cuvine într-un sistem medical defectuos. Românii nu denunţă şi nu fac plângeri. Numărul mai mare de erori medicale înregistrate în Marea Britanie comparativ cu România demonstrează că locuitorii din Europa de Vest sunt mai educaţi în legătură cu drepturile lor medicale şi, de asemenea, că au la dispoziţie mecanismele legale pentru a se apăra. Pe de altă parte, românii încă nu au un sistem legal bine dezvoltat care să îi ajute să îşi revendice drepturile cu uşurinţă.
“Educaţia în zona culturii medicale şi drepturilor sociale a fost mereu o procovare în România. MediHelp promovează programe europene de prevenţie şi protecţie şi oferă asigurări de sănătate care permit accesul în cele mai bune instituţii medicale din lume. În toate ţările vestice, nivelul educaţiei medicale a populaţiei a determinat dezvoltarea pieţei şi acesta este principalul scop pe care îl avem şi pentru România”, spune Zahal Levy, preşedintele MediHelp Internaţional.
Sistemul asigurărilor private de sănătate, care oferă libertate de alegere şi acces la servicii medicale private internaţionale, este o alternativă valida pentru a satisface nevoia românilor pentru servicii medicale de calitate. Aceştia pot accesa planuri de asigurare privată de sănătate începând de la doar 11,05 euro/lună, care acoperă costurile legate de spitalizare în cele mai bune spitale şi clinici din Europa sau din lume. MediHelp Internațional este unul dintre marii furnizori de asigurări private de sănătate din Europa Centrală și de Est și este prezent pe piața din România începand cu 1999.