O economie poate fi ori slabă, ori performantă şi de cele mai multe ori contează viziunea Guvernului. În România, plata taxelor unei companii durează 160 de ore pe an, iar pentru racordarea unei firme la curent sunt necesare 7 proceduri şi o aşteptare de peste 7 luni de zile.
Birocraţia e doar o modalitate de a tăia avântul afacerilor, mai sunt şi pieţele care nu funcţionează liber fiindcă intervine statul şi incapacitatea autorităţilor de a crea cadrul legal în care pot înflori firmele competitive. Însă pentru a ridica fundamente sănătoase, economiile deficitare au nevoie să şteargă tot şi să o ia de la capăt.
Reformele structurale implică înainte de toate schimbarea modului în care funcționează un guvern. The economist dă exemplul Ucrainei – una dintre cele mai corupte țări ale lumii, dar care totuși face eforturi să se schimbe.
Pentru a opri șifonarea banului public, guvernul a cerut recent miniştrilor să iși declare interesele financiare. Se dorește detectarea celor care se află în conflict de interese, care din poziţii publice oferă contracte firmelor din care fac parte. Sunt regândite bazele pe care se fac cheltuieli şi investiţii publice astfel încât contractele să ajungă la firma care oferă servicii la cel mai bun raport calitate-preț.