Numărul persoanelor obeze din Uniunea Europeană a crescut de trei ori într-un singur an. Potrivit Oficiului european pentru statistică, statele cel mai puţin atinse de această "gravă problemă de sănătate publică" sunt România (unde procentul obezilor este de 8% în rândul femeilor şi 7,6% în rândul bărbaţilor), Italia (9,3% şi, respectiv, 11,3%), Bulgaria şi Franţa (12,7% şi 11,3%).
Ţările cele mai afectate de această problemă sunt: Marea Britanie (unde 23,9% dintre femei şi 22,1% dintre bărbaţi sunt obezi), Malta (21,1% şi 24,7%), Ungaria, Letonia şi Estonia. În aceste state, numărul obezilor se apropie de cel din SUA, unde aceste procente sunt de 26,8%, în rândul femeilor, şi 27,6%, în rândul bărbaţilor. Eurostat menţionează că nu există diferenţe semnificative între sexe întrucât "procentul femeilor obeze este superior celui al bărbaţilor în opt state, dar inferior în alte 10".
În toate statele, numărul femeilor obeze creşte odată cu înaintarea în vârstă. Însă Marea Britanie este un caz particular pentru că aici inclusiv în rândul femeilor tinere se înregistrează un procent ridicat, acesta fiind de 16,6% în grupa de vârstă 18-24 de ani şi 20,7% în grupa de vârstă 25-44 de ani.
Gradul de obezitate variază şi în funcţie de nivelul de educaţie. "În toate statele membre, proporţia femeilor obeze scade odată cu creşterea nivelului de educaţie", subliniază oficiul european. Acestă tendinţă este mai puţin evidentă în cazul bărbaţilor. În toate statele europene, populaţia cea mai afectată de obezitate este cea cu vârstă mai mare de 65 de ani. Cele mai mari diferenţe între grupele de vârstă cele mai tinere şi cele mai vârstnice au fost observate în Letonia, Slovacia, Republica Cehă şi Estonia.
Aceste date au fost obţinute în urma unui studiu realizat în anii 2008 şi 2009. O persoană este considerată obeză atunci când indicele masei sale corporale este mai mare de 30.
SURSA: Agerpres