Prima fabrică de cauciucuri fără emisii de CO2 se va construi în România

Un producător finlandez, specializat în anvelope pentru autoturisme, este în căutarea a peste 500 de angajați pentru noua fabrică pe care o construiește în județul Bihor.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, s-a întâlnit cu Susanna Tusa, CEO Nokian Tyres Romania.

„România se dezvoltă și prin investiții străine directe!

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale sprijină companiile printr-o mai bună ocupare a forței de muncă și creșterea competențelor angajaților și viitorilor angajați.

În acest sens, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, s-a întâlnit cu Susanna Tusa, CEO Nokian Tyres Romania”, a transmis Ministerul Muncii pe Facebook.

Potrivit instituției, după relocarea din Rusia, compania finlandeză are nevoie de încadrarea a peste 500 de persoane în fabrica din Bihor. Construcția acesteia a început deja.

Este vorba despre o investiție de 650 milioane de euro, mai precizează Ministerul Muncii. Producția va începe în 2025.

Nokian Tyres produce anvelope pentru autovehicule în fabrici din Finlanda și SUA. Iar prima fabrică de cauciucuri auto din lume care are zero emisii de CO2 va fi la Oradea, a conchis instituția.

Nokian Tyres a ales Oradea dintr-o listă de 40 de locații

Nokian Tyres a ales orașul Oradea dintr-o listă de patruzeci de locații pentru viitoarea sa unitate de producție.

Compania este încrezătoare că cele 500 de locuri de muncă create în viitor vor putea fi ocupate de locuitorii din zona respectivă.

Prin alegerea orașului Oradea, compania speră să reducă costurile salariale în comparație cu alte posibile locații, precum Ungaria sau alte țări din Europa Centrală. Este posibil ca acest proiect să nu fi fost luat în considerare în absența conflictului din Ucraina.

Dacă totul merge conform planului, aceasta va fi prima fabrică Nokian cu emisii zero de dioxid de carbon. Energia necesară va fi obținută din surse regenerabile. Aburul esențial pentru procesul de fabricație al anvelopelor va fi generat fără a folosi combustibili fosili.

Fabrica va avea o capacitate inițială de producție de 6 milioane de anvelope pe an. Se va axa, în principal, pe anvelope destinate autoturismelor și SUV-urilor. Parte din investiția totală de 650 de milioane de euro, respectiv 100 de milioane de euro, va beneficia de sprijinul financiar al Uniunii Europene. Mai multe puteți citi aici.