"Consumul de carne şi preparate din carne este de nivel relativ scăzut comparativ cu standardele din ţările dezvoltate. Consumul mediu lunar de carne proaspătă pe o persoană a fost, în anul 2016, de 3,39 kg/persoană, în uşoara creştere faţă de anul 2015. Împreună cu preparatele din carne, acesta se ridică la 4,51 kg/persoană lunar, în creştere faţă de anul anterior cu 0,02 kg/persoană lunar, ceea ce înseamnă un consum mediu anual de 54,2 kg/persoană", se arată în documentul emis de INS.
Gospodăriile formate dintr-o singură persoană au cel mai bogat consum de carne. Pe lună, o persoană consumă 4,89 kg de carne proaspătă şi respectiv 6,53 kg de carne proaspătă şi alte preparate din carne.
Carnea de porc este cea mai consumată în România, acoperind aproape jumătate din consumul de carne, de circa 60 de kilograme pe cap de locuitor pe an, fiind urmată de cea de pasăre de 15-20 kg anual şi vită, categorie care reprezintă doar 10% din total, conform economica.net.
Pâinea şi produsele de franzelărie reprezintă unul din alimentele de bază pentru toate categoriile de gospodării analizate.
În 2016, o persoană a consumat în medie, pe lună, 8.24 kg de pâine, o cantitate mai mică comparativ cu anul 2015, atunci când consumul mediu pe lună de pâine era de 8,38 kg, de persoană. Asta înseamnă că un singur om a consumat în anul 2015, 98,9 kg de pâine. Consumul cel mai scăzut de pâine şi produse de franzelărie s-a înregistrat la gospodăriile de agricultori (7,99 kg/persoană)", informează INS.