Oamenii de știință conduși de Michael Letko, profesor asistent la Școala Paul G. Allen pentru Sănătate Globală de la Universitatea de Stat din Washington, au descoperit că virusul numit Khosta-2 ar putea infecta celulele umane.

Khosta-2 se atașează de aceeași proteină, ACE2, pe care SARS-CoV-2 o folosește pentru a pătrunde în celulele umane, conform informațiilor transmise de time.com

Anticorpii nu au neutralizat virusul

De asemenea, oamenii de știință au descoperit că anticorpii rezultați din serul anti-COVID nu au neutralizat virusul.Același lucru s-a întâmplat când au combinat virusul Khosta-2 cu ser de la oameni care s-au vindecat de infecțiile cu Omicron, notează sursa menționată.

„Nu vrem să speriem pe nimeni și să spunem că acesta este un virus complet rezistent la vaccinuri. Dar este îngrijorător faptul că există viruși care circulă în natură și care au aceste proprietăți – se pot lega de receptorii umani și nu sunt neutralizați de răspunsurile actuale ale vaccinurilor”, a declarat profesorul Michael Letko.

Khosta-2 nu pare să aibă gene care să sugereze că ar putea provoca boli grave la oameni

Totuși, cercetările lui Letko arată că, la fel ca varianta Omicron a SARS-CoV-2, Khosta-2 nu pare să aibă gene care să sugereze că ar putea provoca boli grave la oameni. Dar asta s-ar putea schimba dacă Khosta-2 începe să circule pe scară largă și să se amestece cu genele de la SARS-CoV-2.

„Unul dintre lucrurile care ne îngrijorează este că, atunci când coronavirusurile înrudite intră în aceleași celule, se pot combina și iese un nou virus”, spune Letko. ”Îngrijorarea este că SARS-CoV-2 s-ar putea răspândi la animalele infectate cu ceva de genul Khosta-2 și se pot combina și apoi infecta celulele umane.

Ele ar putea fi rezistente la imunitatea la vaccin și ar avea, de asemenea, câțiva factori mai virulenți. Care sunt șansele, cine știe? Dar, teoretic, s-ar putea întâmpla în timpul unui eveniment de combinare. Acești viruși sunt cu adevărat răspândiți peste tot și vor continua să fie o problemă pentru oameni în general”, a mai spus profesorul Michael Letko.