Firmele castigatoare ale licitatiilor pentru patru programe nationale au dat o lovitura mai mare decat se asteptau. De aproape trei ani livreaza medicamente spitalelor, incaseaza sume mai mult decat atragatoare si isi tin concurentii la distanta.


Sume mari de bani si sigure, de asta au parte, din 2003, marile companii de distributie de medicamente, castigatoare ale licitatiilor pentru cele patru categorii de boli: diabet, oncologie, HIV SIDA si tuberculoza. Asa se face ca, spitalele continua sa achizitioneze si acum medicamente de la aceleasi firme, printre care se numara Relad, Polisano, Sindan, Europharm. Anul trecut, spre exemplu, a fost acordata suma de 528 de milioane RON de la bugetul de stat pentru aceste programe, fara ca Ministerul Sanatatii sa organizeze noi licitatii pentru stabilirea distribuitorilor. Acesta s-a multumit sa incheie acte aditionale la contractele incheiate cu firmele castigatoare in 2003, fara insa sa motiveze alegerea. Cat despre companiile care nu s-au “calificat” in cursa nationala, acestea s-au confruntat cu reduceri drastice ale livrarilor si, implicit, cu o scadere a profitului. “Este vorba de o concurenta neloiala. Au fost conditii extrem de restrictive, stabilite dupa chipul si asemanarea distrbuitorilor care au si castigat. Din 2003 nu ni s-a mai dat nici o sansa pentru a participa la licitatie, nu ni s-a mai dat dreptul de a ne exprima si noi”, precizeaza directorul unei firme de distributie de medicamente, scos de pe lista la licitatiile din 2003.

Avantajele companiilor castigatoare sunt mai mult decat evidente. Implicarea intr-unul din cele patru programe duce la o livrare foarte mare de medicamente si la siguranta ca acestea raman in depozitele distribuitorilor fara a se vinde. Plata este si ea una sigura si “cu greutate”. “Licitatia este ca un abonament sau ca un cascaval mare, bun si sigur. Ca distribuitor, iau 100 de medicamente pe care sper sa le introduc pe piata, sper sa le vand si mai sper sa incasez niste bani. Or, daca sunt implicat intr-un astfel de program, am certitudinea ca toate cele trei etape se vor indeplini”, spun surse din domeniu. In plus, “dupa aderarea Romaniei la UE, vom fi obligati sa alocam cei 6,5% din PIB sanatatii, ceea ce nu poate sa constituie decat un factor de crestere a finantarii pentru aceste programe si, implicit, un castig important pentru producatorii si distribuitorii de medicamente”, spune Ileana Niculescu, directorul executiv al Asociatiei Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente.

Firmele de distributie aflate pe lista Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), cu care, de altfel, a si incheiat contractele de furnizare de medicamente, vorbesc de avantaje mai mult de partea statului. “Renuntarea la marja de distributie, cresterea portofoliului de generice produse proprii si, simultan, scaderile semnificative ale preturilor au dus la economii de aproximativ 15 milioane de euro pentru Ministerul Sanatatii, de la data desfasurarii licitatiilor”, spune Aurel Tudose, directorul general al companiei Sindan.

Pe langa medicamente inscrise in aceste programe, au aparut pe piata din Romania cele generice, la preturi mai mici. Potrivit specialistilor, organizarea unei licitatii care sa permita achizitionarea lor nu ar duce decat la economii la bugetul de stat, la includerea unui numar mai mare de medicamente si de pacienti. De regula, cele mai scumpe medicamente sunt cele incluse in programul privind supravegherea si controlul infectiilor HIV/SIDA.



“Consideram ca organizarea de noi licitatii pentru aceste programe nationale este binevenita, deoarece, de la ultima licitatie, au aparut pe piata tratamente noi”, a spus Roberto Musneci, vicepresedinte si director regional Europa de Est si Sud GlaxoSmithKline.

Cu toate ca listele cu noile medicamente pentru fiecare program in parte se afla de mult timp pe masa Ministerului Sanatatii, ele nu pot fi incluse in tratamentul bolnavilor pana nu se decide regimul de furnizare al lor. Companiile care au pierdut cursa in 2003 spera in organizarea unei licitatii. Pana atunci, firmele deja incluse in programe se bucura in continuare de cele cateva milioane de RON de la bugetul de stat.

Castiguri mari si sigure pentru distribuitori

• Din cele peste 40 de firme distribuitoare de medicamente din tara, doar 11 au castigat licitatiile organizate de Ministerul Sanatatii. Conditia de baza pentru castigarea licitatiei a fost cota de adaos la fiecare medicament in parte, cifra cea mai mica fiind si castigatoare.


• Discounturile facute de catre producatori si distribuitori au ajuns chiar la 60%. Cat priveste adaosurile puse de distribuitori, acestea au fost de aproximativ 15%.


• In perioada 2003-2005, au fost acordate aproape 300 de milioane RON pentru supravegherea si controlul infectiilor hiv/sida, peste 35 de milioane RON pentru programul privind bolnavii de tuberculoza, 583 milioane RON pentru prevenirea si controlul in patologia oncologica si 508 milioane RON pentru diabet.


• Direct proportional cu cresterea sumelor acordate de la bugetul de stat pentru achizitionarea medicamentelor s-a marit, de regula, si numarul bolnavilor. Spre exemplu, daca in 2003 erau 290 de mii de pacienti pe listele CNAS, anul trecut, numarul acestora a crescut la aproximativ 350 de mii.