În Serbia vor fi disponibilizaţi 20% dintre bugetari

Guvernul de la Belgrad vrea să disponibilizeze 20% din cei 70.000 de salariaţi din sectorulbugetar. Decizia va fi luată pentru ca ţara să poată contracta un împrumut de la FMI.Ministrul sârb de Finanţe Diana Dragutinovici a declarat că reducerile de personal vor fi efectuate cât mai rapid posibil, astfel încât deciziile de disponibilizare să fie trimise înainte de reluarea discuţiilor cu FMI de luna viitoare. Va fi afectat în principal domeniul administrativ.Potrivit calculelor

Guvernul de la Belgrad vrea să disponibilizeze 20% din cei 70.000 de salariaţi din sectorulbugetar. Decizia va fi luată pentru ca ţara să poată contracta un împrumut de la FMI.

Ministrul sârb de Finanţe Diana Dragutinovici a declarat că reducerile de personal vor fi efectuate cât mai rapid posibil, astfel încât deciziile de disponibilizare să fie trimise înainte de reluarea discuţiilor cu FMI de luna viitoare. Va fi afectat în principal domeniul administrativ.

Potrivit calculelor sale, administraţia sârbă va renunţa la 14.000 de angajaţi din totalul de 70.000. Trebuie menţionat că Serbia (exceptând Kosovo, regiune cu statul în dispută) are o populaţie de 7,5 milioane de locuitori. Astfel, proporţia de angajaţi în sectorul bugetar este în Serbia de 0,93% faţă de totalul populaţiei. Ca o comparaţie, în România există 1,4 milioane angajaţi la stat, dintr-o populaţie de 22 milioane de locuitori, iar proporţia este de 6,36%.

Coordonatele împrumutului
În cadrul discuţiilor din acest an, FMI a amânat acordarea către Serbia a împrumutului de 2,8 miliarde euro. Trebuie luat în seamă faptul că Serbia a avut în 2008 un PIB de 35 miliarde euro. Ca o comparaţie, pachetul de împrumut pentru România este de 19,95 miliarde euro, iar ţara noastră a avut în 2008 un PIB de 137 miliarde euro.

Iniţial, Fondul a cerut guvernului sârb să majoreze TVA pentru a spori veniturile la bugetul de stat. Serbia a propus reducerea aparatului administrativ, pentru a face rost de bani din reducerea fondului de salarii. FMI a cerut Serbiei să aibă în acest an un deficit de 3,5%, iar executivul a solicitat un deficit de 4%. În prezent, Serbia funcţionează pe un deficit de 4,5%.

Serbia a putut accesa până acum doar prima tranşă, de 788 milioane euro.

Impactul concedierilor
Ministrul Dragutinovici a declarat că aşteaptă până la finele acestei săptămâni propunerile miniştrilor. Miniştrii au fost sfătuiţi să găsească şi alte mijloace de reducere a costurilor, în afară de reducerile de personal. O soluţie ar fi restrângerea fondurilor pentru achiziţii.

Între timp, sindicatele bugetarilor au ameninţat cu greve, acuzând faptul că deja în Serbia au rămas fără slujbe în acest an 31.000 de oameni (5% din forţa de muncă), împingând şomajul la 18%.