În primele şapte luni ale acestui an, administraţia publică a reuşit să atragă fonduri europene a căror valoare a depăşit plăţile către bugetul UE. Intrările de bani dinspre românii care lucrează în străinătate au rămas constante faţă de perioada similară a anului trecut
Deficitul contului current al balanţei de plăţi a scăzut cu peste 24% în primele şapte luni ale acestui an comparativ cu perioada similară a lui 2010. Evoluţia pozitivă a fost susţinută de reducerea deficitului comercial şi, mai ales, de creşterea excedentului la capitolul transferuri curente, arată Banca Naţională a României.
Capitolul transferuri include două mari componente: intrările şi ieşirile de valută către şi dinspre România realizate de persoanele fizice şi juridice private şi intrările şi ieşirile realizate de adminitraţia publică. Potrivit BNR, în primele şapte luni ale acestui an, intrările de capital venite de la românii care lucrează peste hotare au rămas constante faţă de anul trecut însă o evoluţie pozitivă au avut intrările către adminitraţia publică, adică fonduri europene.
“În primele şapte luni ale acestui an administraţiile publice au reuşit să atragă mai multe fonduri europene decât plăţile efectuate către bugetul UE. De aici vine creşterea excedentului la tranferuri curente nu din banii românilor care lucrează în străinătate. Transferurile dinspre persoanele fizice au rămas constante faţă de anul trecut”, ne-au explicat reprezentanţii băncii centrale.
Cu alte cuvinte, administraţia publică a reuşit, în oarecare măsură, să compenseze evoluţia mai puţin îmbucurătoare a intrărilor de valută venite de la românii de peste graniţă. În primele şapte luni ale acestui an, în România au intrat în total 33,6 miliarde de euro şi au ieşit 36,4 ceea ce a făcut ca deficitul contului curent al balanţei de plăţi să fie de aproximativ 2,8 miliarde de euro, în scădere cu 24,4% faţă de primele şapte luni ale anului trecut. Vestea proastă este însă că acest deficit a fost acoperit în proporţie de doar 39% de investiţiile străine directe care au scăzut cu aproape o treime faţă de anul trecut.