In spatele animalelor exotice se ascunde o adevarata industrie

In special in marile aglomerari urbane, dimineata sau seara, pot fi vazute sute de persoane plimbandu-si cainii. Altele, care poseda pisici, hamsteri sau papagali, stau cu ei, refuzand chiar si cele mai incitante programe televizate. Rubricile de mica publicitate abunda in cereri si oferte. Pentru exemplarele de rasa, sumele sunt cele mai piperate. Daca contactezi ofertantul, acesta iti insira o lunga lista vizand stramosii animalului. Altii ofera gratuit pisicute sau pui de caini maidanezi, exc

In special in marile aglomerari urbane, dimineata sau seara, pot fi vazute sute de persoane plimbandu-si cainii. Altele, care poseda pisici, hamsteri sau papagali, stau cu ei, refuzand chiar si cele mai incitante programe televizate. Rubricile de mica publicitate abunda in cereri si oferte. Pentru exemplarele de rasa, sumele sunt cele mai piperate. Daca contactezi ofertantul, acesta iti insira o lunga lista vizand stramosii animalului. Altii ofera gratuit pisicute sau pui de caini maidanezi, exclusiv „pentru iubitorii de animale”. Si doritorii nu lipsesc… Mai ales la cererea copiilor, unii parinti publica anunturi de genul: „Cumpar pisicuta de casa, cu blanita alba, care sa se asorteze cu culoarea roz”.
Puii de caine de rasa se incadreaza deja intr-o alta „categorie economica”. Pretul lor variaza intre 100 si 300 de marci, in functie de pedigriul lor.
Crocodilul,
prietenul omului
Anul trecut, un iubitor de animale din zona Satu Mare a purces la infiintarea unei ferme de struti. El spera ca ouale vor fi vandute cu 300-400 DM, atat catre gurmanzi, cat si catre colectionari, neuitandu-i nici pe amatorii de struti ca animale de casa. Doi gospodari din comuna Raciu au pus de o afacere rentabila cu prepelite.
Vasile Cioloboc si Ioan Sfariac vand un pui de prepelita de o zi cu 6.000 lei si, in functie de crestere, se adauga inca 5.000 lei pe saptamana.
Ei poseda un incubator, procurandu-si ouale de la Timisoara si Balotesti. Amatorii de prepelite se inmultesc si afacerea celor doi prospera. Dar nu lipsesc nici ofertele de-a dreptul exotice. Un cetatean care doreste sa-si pastreze anonimatul vinde un „fazan mascul autohton” la pretul de 100.000 lei. El a capturat zburatoarea pe camp si ne-a spus ca daca nu va gasi cumparator, fazanul va ajunge pe tava. A mai specificat ca ofertele au aparut deja si pasarea are toate sansele sa ajunga intr-o ograda iubitoare.
Un anunt mai mult decat ciudat a aparut zilele trecute: „Vand pui de crocodil. Caimani. Pret: 300 DM”. Am crezut ca este o gluma si am sunat la telefonul din anunt. Nu. Nu era vorba de nici o gluma. Csaba Majlath din Tg. Mures este un pasionat al animalelor exotice.
In apartamentul sau are trei pui de caiman, de doua luni (fiecare masurand 35 cm), si unul de aproape un an, de 65 cm.
Reptilele, aduse din Ungaria (cumparate cu 30.000 forinti), se simt excelent in acvariile speciale. Sunt ingrijite atent si ca hrana primesc, desigur, carne. Temperatura din acvariu trebuie sa fie constanta, in jurul valorii de 25 de grade.
Puii sunt simpatici si jucausi. Majlath a mai spus ca a primit oferte in special de la gradini zoologice, tranzactia urmand a fi pusa la punct in curand. In orice caz, el doreste sa pastreze caimanul mai mare.
Pe viitor intentioneaza sa achizitioneze un rechin, iguane sau chiar serpi boa. Majlath este mandru ca, din cate se pare, este singura persoana particulara detinatoare de crocodili.
Jako poate conversa cu stapanul sau
Atat timp cat numarul iubitorilor de animale este in crestere, in mod necesar se simte nevoia unor servicii cat mai variate, pentru ca, intr-o veritabila economie de piata, cererea si oferta merg mana in mana.
Detinatorii magazinelor bucurestene cu profil acvaristic isi diversifica „gama de produse” cu pasari exotice, maimute, broaste testoase sau alte animalute care ar putea atrage atentia, dar si banii cumparatorilor.
Intr-adevar, putine sunt magazinele in care poti intra si-ti poti alege un prieten necuvantator. Vizitand unul dintre acestea, am descoperit o multitudine de pesti, care mai de care mai frumos colorati, mai vioi sau mai… periculosi.
De exemplu, faimosii pesti
piranha, pe care ii vedeam doar in filme, se pot cumpara, fara probleme, cu sume ce variaza intre 50.000 si 300.000 lei. Celelalte specii de pesti costa intre 5.000 si 200.000 lei.
Oricum, cei care-si cumpara pestisori trebuie sa stie cate ceva despre comportamentul lor, pentru ca si ei se pot imbolnavi. Este bine de stiut ca, in cazul in care detineti pesti piranha, nu este indicat ca acestia sa mai aiba si alti vecini de acvariu, pentru ca sunt cam… infometati.
In mare voga sunt cunoscutele testoase de Florida, care beneficiaza de un confort deosebit in acvariile lor: insulite de plastic, plante sau alte elemente de decor. Mai blanzi, hamsterii asteapta cuminti sa-si gaseasca un stapan iubitor. De altfel, nici nu sunt foarte pretentiosi si nici mofturosi. „Verisorii” lor mai mari, cobaii, costa 100.000 lei.
In cazul in care simtiti nevoia de a avea un partener de apartament mai galagios, dar care sa nu se inscrie in categoria copiilor sau soacrelor, va puteti achizitiona papagali vorbitori. Este adevarat ca va costa 5.000.000 lei, dar Jako, caci aceasta este denumirea stiintifica, poate conversa cu stapanul sau. Bineinteles, trebuie sa urmeze si o perioada de „training” pentru a-si insusi vocabularul dorit de posesor. Daca se intampla ca acesta din urma sa detina si un catel, problema este ca si rezolvata: Jako poate discuta nu numai cu stapanul, ci si cu cainele acestuia, papagalul fiind capabil sa si latre. Alti papagali vorbitori, ca Micul Alexander, se pot achizitiona cu 600.000 – 700.000 lei.
Pentru toate vietuitoarele patrupede, bipede sau inotatoare este nevoie de foarte multa atentie si dragoste din partea posesorilor. Oamenii, pe langa caini si pisici, isi pot dori si alte animale mai mult sau mai putin exotice, mai mult sau mai putin scumpe, dar care sa aduca o pata de culoare in casele lor. Sunt multi cumparatori care platesc sume mari de bani pentru pesti piranha, broaste sau alte specii de animale deosebite, dar de care se plictisesc si le readuc in magazin. Altii se acomodeaza cu prietenii necuvantatori si ii ingrijesc cu o adevarata pasiune. Oricum, cand detinatorii de animale domestice sau neobisnuite se intalnesc, se infiripa o adevarata epopee despre intamplarile extraordinare ale protejatilor. Sa fii posesorul unui caine sau al unei pisici nu mai este o chestiune de notorietate, dar cand prin cada ta se plimba alene un aligator sau ai vreun piton regal, atunci da, te poti numi un excentric.
Consiliul Europei
si animalele de casa
„Mondo cane” nu mai este chiar o viata de caine. Pe langa grija normala fata de animalele de casa, Consiliul Europei a emis in 1987 „Conventia europeana pentru protectia animalelor de casa”. In preambulul documentului se arata ca „animalele au o relatie speciala cu omul” si se ia in considerare importanta animalelor de casa, care contribuie la calitatea vietii si valoarea lor permanenta fata de societate.
In capitolul al treilea se arata ca „nimeni nu are voie sa cauzeze animalelor de casa durere si suferinta”. Si, atentie!, nici sa nu le streseze. Chiar daca fac prostii, rastoarna vaze sau fac alte giumbuslucuri. Posesorii de animale de casa trebuie sa le ofere hrana adecvata, conditii propice.
Deci, totul ca sa se simta bine. Ramane de vazut daca posesorii de animale cu blana, pene sau… solzi se conformeaza acestor cerinte obligatorii pentru toate tarile membre ale Consiliului Europei.

Florina Marinache, Peter Leb