Extinderea sistemului economat ar putea aduce voturi actualei puteri. Deocamdata insa, preturile din aceste magazine nu difera fata de cele din supermarketuri, aspect sesizat chiar de catre initiatorul acestei actiuni, premierul Adrian Nastase. Pana la 30 iunie 2003, vor functiona la nivel national 833 de astfel de magazine, inca 300 de magazine urmand a fi infiintate in cursul anului viitor. Numarul de beneficiari ai facilitatilor oferite de aceste unitati va depasi la sfarsitul acestui an un milion de persoane, urmand ca pana in semestrul al doilea al anului viitor sa fie acoperite necesitatile a 75% din totalul persoanelor defavorizate.

Puncte slabe: importante sunt reteaua de magazine si numarul de persoane arondate lor. Preturile vor fi in cel mai bun caz cu 15% mai mici la produsele alimentare de baza, comparativ cu alte magazine. In realitate, diferentele nu vor fi atat de mari. Insa in preajma alegerilor, se pot exercita presiuni asupra comerciantilor si producatorilor, pentru ca o scurta perioada sa faca ieftiniri, ceea ce va aduce voturi PSD fara un efort financiar deosebit.
Facilitatile pentru infiintarea de magazine economat sunt utilizate pentru acordarea discretionara de spatii, scutiri la plata unor taxe, etc. sponsorilor partidului de guvernamant.

Magazinele pentru saraci vor impanzi tara

· La inceputul lunii octombrie erau in total 345 magazine economat, cu preturi cu 5-20% mai mici pentru pensionari.
· Suma totala a diferentelor de pret pentru o luna este de 222 miliarde de lei.
· Pe viitor se mizeaza pe o reducere si mai mare a preturilor.
· Pana in vara lui 2003, numarul acestor magazine va creste la 833.