În T1 2024, România a avut cea mai mare creştere a costurilor forţei de muncă din UE

forță de muncă, angajați, fabrică de biscuiți

SURSA FOTO: Dreamstime

România a avut cea mai mare creştere a costurilor forţei de muncă din Uniunea Europeană (UE) în primul trimestru din acest an.

În T1 2024, România a avut cea mai mare creştere a costurilor forţei de muncă din UE

Conform Eurostat, costurile cu forța de muncă din România au crescut cu 16,4% în primul trimestru al anului 2024, comparativ cu primul trimestru al anului 2023, fiind cea mai mare creștere din Uniunea Europeană (UE).

Această creștere se datorează deciziei autorităților române de a majora salariul minim pe economie. În anul 2023, salariul minim pe economie a fost mărit de două ori, la luna ianuarie și în luna octombrie. În anul 2024, salariul minim pe economie a fost din nou majorat, însă efectele ultimei creșteri nu sunt complet vizibile.

Europa de Est și Europa de Sud-Est au avut cele mai mari creșteri ale costurilor cu forța de muncă

În Uniunea Europeană (UE), media creșterii a fost de 5,4%, arătând un ritm moderat al costurilor cu forța de muncă în ansamblu.

Țările din Europa de Est și Europa de Sud-Est, cum ar fi România, Bulgaria, Croația și Polonia, au avut cele mai mari creșteri ale costurilor cu forța de muncă, toate depășind 14%. Aceste creșteri ar putea fi rezultatul majorării rapide a salariilor, presiunilor inflaționiste și cererii mari de forță de muncă.

La polul opus, statele din Europa Centrală, precum Austria, Germania și Olanda, au avut creșteri ale costurilor cu forța de muncă mai moderate, între 5% și 10%. Aceste economii au înregistrat o creștere mai lentă a costurilor cu forța de muncă, corespunzător unei piețe a muncii deja mature și unei inflații mai bine controlate.

Țările din Europa de Nord și Europa de Vest, precum Suedia, Finlanda, Italia, Franța și Danemarca, au avut cele mai mici creșteri, sub 4%.

Costurile cu forța de muncă au crescut și-n 2023

Chiar și în anul 2023, România a înregistrat o creștere semnificativă a costurilor cu forța de muncă, cu o majorare medie de 16,5%, față de anul 2022. Anul trecut, costul cu forța de muncă a fost de 11 euro pe oră în România.

Această creștere a plasat România pe locul doi în UE în ceea ce privește majorarea procentuală a costurilor cu forța de muncă. Pe locul trei în UE s-a aflat Ungaria, unde creșterea costurilor cu forța de muncă a fost de 17%.